Uštedu pojeo kurs

Bez autora
Apr 25 2010

Kamate na stambene kredite značajno su pale u poslednjih godinu dana, ali se to na rate, koje građani plaćaju u dinarima zbog visoke vrednosti evra, malo odražava. Većina banaka svaka tri meseca usklađuje kretanje kamatnih stopa na stambene kredite sa euriborom ili liborom, dok pojedine to čine na šest meseci. Euribor trenutno iznosi od 0,64 do 0,95 odsto, dok je krajem 2008. godine bio 5,14 odsto. To znači da stambene pozajmice vezane za evro u otplati, imaju kamatu od 3,20 do 6,80 odsto, u zavisnosti kada su uzete. Na stambene kredite vezane za libor još su niže, odnosno od 2,40 do 3,50 odsto godišnje. Naši građani to trenutno, za razliku od prošle godine, malo osećaju, s obzirom na to da je došlo do naglog skoka deviznog kursa, tako da su i pored sniženja rate za nekoliko evra, mesečne obaveze tek blago korigovane. Ugovorom o stambenom kreditu kod kojeg se kamatna stopa usklađuje sa tromesečnom vrednošću euribora, početkom februara je izvršeno usklađivanje kamatnih stopa.

Uštedu pojeo kursKamate na stambene kredite značajno su pale u poslednjih godinu dana, ali se to na rate, koje građani plaćaju u dinarima zbog visoke vrednosti evra, malo odražava.

Većina banaka svaka tri meseca usklađuje kretanje kamatnih stopa na stambene kredite sa euriborom ili liborom, dok pojedine to čine na šest meseci.

Euribor trenutno iznosi od 0,64 do 0,95 odsto, dok je krajem 2008. godine bio 5,14 odsto. To znači da stambene pozajmice vezane za evro u otplati, imaju kamatu od 3,20 do 6,80 odsto, u zavisnosti kada su uzete. Na stambene kredite vezane za libor još su niže, odnosno od 2,40 do 3,50 odsto godišnje.

Naši građani to trenutno, za razliku od prošle godine, malo osećaju, s obzirom na to da je došlo do naglog skoka deviznog kursa, tako da su i pored sniženja rate za nekoliko evra, mesečne obaveze tek blago korigovane.

- Ugovorom o stambenom kreditu kod kojeg se kamatna stopa usklađuje sa tromesečnom vrednošću euribora, početkom februara je izvršeno usklađivanje kamatnih stopa - kažu u Unikredit banci.

- Tom prilikom je kamatna stopa kod ovih kredita, usled niže vrednosti tromesečnog euribora, zabeležila pad. Naime, nominalna kamatna stopa je pre tog datuma iznosila 5,21 odsto godišnje, a efektivna od 5,77 odsto godišnje, dok danas nominalna kamatna stopa iznosi 5,16 odsto godišnje, a efektivna kamatna stopa se kreće od 5,55 odsto na godišnjem nivou.

To praktično znači da za klijente Unikredit banke, koji otplaćuju stambeni kredit u iznosu od 50.000 evra na period od 25 godina, mesečna rata posle usklađivanja izvršenog u februaru, iznosi oko 180,95 evra (u dinarskoj protivvrednosti), umesto dotadašnjih 182,06 evra - rata koju su plaćali u novembru. Vrednost tromesečnog euribora, 21. aprila ove godine je 0,64, dok je vrednost šestomesečnog euribora na ovaj dan 0,95.

Upozorenje

Evropski ekonomisti upozoravaju da bi zbog rasta inflacije u Evropskoj uniji moglo da dođe do povećanja euribora, a samim tim i povećanja rata na stambene kredite. To bi umnogome otežalo otplatu ovih zajmova. Kod nas je već 40 hipoteka aktivirano, a jedna je i naplaćena, odnosno stan je otišao na doboš. Prava drama može da se odigra ukoliko se euribor vrati na svoju staru poziciju - iznad pet odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik