Uvedena usluga eZakazivanja za katastar nepokretnosti

Bez autora
Dec 21 2011

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić označili su danas početak primene nove usluge eZakazivanja za usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja podržalo je akciju Digitalne agende i Internet zajednice u Srbiji pod nazivom "eZakazivanje" i omogućilo te vrste usluga za katastar nepokretnosti, na čijim je šalterima uvek velika gužva.

Uvedena usluga eZakazivanja za katastar nepokretnostiMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i državni sekretar za Digitalnu agendu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Jasna Matić označili su danas početak primene nove usluge eZakazivanja za usluge Republičkog geodetskog zavoda (RGZ).

Ministarstvo životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja podržalo je akciju Digitalne agende i Internet zajednice u Srbiji pod nazivom "eZakazivanje" i omogućilo te vrste usluga za katastar nepokretnosti, na čijim je šalterima uvek velika gužva.

Nove elektronske usluge koje su danas puštene u rad na portalu eUprava su zahtev za izdavanje uverenja o podacima sadržanim u katastarskom operatu, zahtev za izdavanje kopije plana, zahtev za izdavanje izvoda iz lista nepokretnosti, zahtev za izdavanje uverenja o identifikaciji katastarskih parcela i prijem kod načelnika.

Zakazivanje prijema stranaka smanjiće čekanje jer će građani imati uvid u raspoloživost slobodnih termina, pri čemu je RGZ, osim putem interneta, pružio dodatnu mogućnost da se termini zakažu i telefonskim putem. Na ovaj način pojednostavljuje se proces poslovanja pravnih lica, a ujedno se postiže i značajna ušteda vremena, s obzirom na to da će veći deo postupka biti sprovođen elektronskim putem.

U katastar se na kraju dolazi samo jednom radi donošenja potvrde o uplati i preuzimanja tražene dokumentacije. Portal eUprava već pruža mogućnost plaćanja taksi i usluga elektronskim putem, a za potrebe Republičkog geodetskog zavoda u pripremi je posebno rešenje za rasknjižavanje uplata. Nakon implementacije ovog rešenja, fizičkim i pravnim licima biće omogućeno i plaćanje elektronskim putem usluga ovog zavoda.

Uprava za Digitalnu agendu uputila je poziv svim institucijama državne uprave i lokalne samouprave da svoje usluge besplatno postave na portal eUprave kako bi omogućili građanima da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo. Uslugu besplatnog postavljanja dokumenata državnih institucija, kao i obuku za rad i tehničku podršku, obezbeđuje Uprava za digitalnu agendu.

Elektronska uprava je najjednostavniji način da se smanje redovi, izbegne korupcija i povećaju transparentnost i efikasnost u radu. Portal eUprava javnosti je dostupan od juna 2010. godine, od kada se stalno održava, razvija i tehnički i funkcionalno unapređuje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik