Više para za stanove

Bez autora
Nov 10 2011

Ministarstvo za prostorno planiranje predlaže Vladi Srbije pet mera koje bi trebalo da pomognu građanima da lakše dođu do stana. Uz preispitivanje odluke NBS o obaveznom učešću za stambene kredite od 20 odsto, Ministarstvo će zatražiti da se produži rok važenja Zakona o pomoći građevinskoj industriji za šest meseci ili godinu dana. Takođe, predložiće da se u budžetu za 2011. godinu duplira iznos za subvencionisane stambene kredite. Bez obzira što nema mogućnosti za dodatna zaduživanja, smatramo da bi trebalo obezbediti sredstva za otvaranje novih gradilišta gde će kao investitor nastupati država i lokalne samouprave. Uz povećanje iznosa za subvencije, trebalo bi novom uredbom promeniti uslove za subvencionisane stambene kredite, kako bi više građana moglo da podnese zahteve. I jedna od dugoročnih mera je da se preko državne razvojne banke obezbede manje kamate za kupovinu stanova. Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane manje je odobrenih kredita za 15,6 odsto. I to je posledica odluke NBS.

Više para za stanoveMinistarstvo za prostorno planiranje predlaže Vladi Srbije pet mera koje bi trebalo da pomognu građanima da lakše dođu do stana - saznaju "Novosti".

- Uz preispitivanje odluke NBS o obaveznom učešću za stambene kredite od 20 odsto, Ministarstvo će zatražiti da se produži rok važenja Zakona o pomoći građevinskoj industriji za šest meseci ili godinu dana. Takođe, predložiće da se u budžetu za 2011. godinu duplira iznos za subvencionisane stambene kredite.

- Bez obzira što nema mogućnosti za dodatna zaduživanja, smatramo da bi trebalo obezbediti sredstva za otvaranje novih gradilišta gde će kao investitor nastupati država i lokalne samouprave - kažu za "Novosti" u nadležnom Ministarstvu. Uz povećanje iznosa za subvencije, trebalo bi novom uredbom promeniti uslove za subvencionisane stambene kredite, kako bi više građana moglo da podnese zahteve. I jedna od dugoročnih mera je da se preko državne razvojne banke obezbede manje kamate za kupovinu stanova.

Prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo, u trećem kvartalu ove godine u odnosu na isti period lane manje je odobrenih kredita za 15,6 odsto. I to je posledica odluke NBS.Takođe, dok se ranije samo u jednom manjem gradu prodavalo oko hiljadu stanova, ove godine se u celoj Srbiji obavilo svega oko 2.000 kupoprodaja.

Učešće ostaje

Narodna banka Srbije, za sada, ne razmatra izmenu Odluke o merama za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema - kažu u centralnoj banci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik