Visoku cijenu kvadrata drži potražnja

Bez autora
Jun 23 2022

Vrtoglavo poskupljenje repromaterijala i neizvjesnost natjerali su investitore da uspore stanogradnju što bi moglo da se odrazi na tanju ponudu, a visoku cijenu nekretnina i dalje drži zadovoljavajuća potražnja za novim stanovima.

Da je kriza usporila gradnju stanova u Srpskoj svjedoče najnoviji podaci Republičkog zavoda za statistiku prema kojima je broj predviđenih stanova za gradnju u maju ove godine u odnosu na isti mjesec lani manji za 26,2 odsto, dok je u odnosu na prosječan broj predviđenih stanova za gradnju u 2021. godini manji  za čak 45,2 odsto.

Direktor građevinskog preduzeća “Jokić invest” Ivo Jokić istakao je za “Glas Srpske” da je obim stanogradnje smanjen isključivo zbog poskupljenja građevinskog materijala.

- Situacija je trenutno takva da ne možemo izračunati tržišnu cijenu gotovog kvadrata stana jer se cijene materijala mijenjaju na dnevnom nivou. Ponude koje dobijamo od dobavljača repromaterijala bukvalno važe 24 sata. Zbog tih problema otežan nam je izlazak na tržište sa stanovima u izgradnji i to je razlog zašto znatan broj investitora odustaje od planiranih projekata za ovu godinu - kazao je Jokić i dodao da će na domaćem tržištu vrlo brzo zavladati nestašica novih stanova, što bi moglo dodatno povećati cijene kvadrata.

Direktor građevinskog preduzeća “MB modul” iz Prijedora Milan Mamlić kaže da će njegova firma uprkos krizi i problemima koji koče građevinski sektor realizovati sve planove za ovu godinu.

- Radove koje sada izvozimo planirani su prije godinu, dvije tako da nećemo stati ali potpuno su razumljivi razlozi kolega koji usporavaju gradnju. Za nas, investitore najbolje bi bilo da u ovim kriznim vremenima stanove koje gradimo ne prodajemo dok ne završimo kako bi u cijenu mogli ukalkulisati sve troškove, ali to je model koji bi malo ko mogao izdržati - kazao je Mamlić.

Dodao je da postoje naznake da bi se situacija po pitanju cijena građevinskog materijala mogla malo stabilizovati.

-  Armatura je pojeftinila za nekih desetak odsto i to nam ulijeva nadu, međutim, drugi materijali u čijoj se proizvodnji koristi gas i dalje drže previsoku cijenu, poput termoizolacija, betona, cementa - kazao je on.

Da je potražnja za stanovima uprkos krizi na zadovoljavajućem nivou za “Glas” je potvrdio direktor banjalučke agencije za nekretnine “Remaks” Dragan Milanović.

- I dalje nema zgrada koje se završe a da stanovi ostanu neprodati, eventualno oni veće kvadrature i lošijeg rasporeda ili poslovni prostor. Svi manji i bolji stanovi prodaju se u ranoj fazi gradnje - kazao je Milanović.

On za sada ne očekuje promjene cijene na tržištu nekretnina.

- Cijene novih stanova u Banjaluci kreću se u rasponu od 2.600 KM po kvadratu u Adi, do 4.600 KM u centru grada, dok su stariji nešto jeftiniji. I te cijene unazad dva mjeseca miruju, za razliku od pola godine unazad kada su cijene stanova na mjesečnom nivou rasle između 50 KM i 100 KM - rekao je Milanović, koji smatra da bez obzira na pad stanogradnje neće doći do drastičnog poskupljenja jer su i sadašnje cijene daleko iznad standarda građana.

Klizna skala

Ivo Jokić kaže da je neophodna mogućnost revizije cijena kako u javnim tenderima, tako i sa kupcima stanova.

- Tražili smo od republičkih vlasti da reaguju tamo gdje mogu intervenisati. Uvođenjem klizne skale mi bismo mogli cijene gradnje nivelisati na kraju svakog mjeseca na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku - pojasnio je Jokić. 

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik