Vlada FBiH: Produženo važenje sertifikata za otkup stanova

Bez autora
Jun 01 2010

Vlada Federacije BiH /FBiH/ podržala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u procesu privatizacije čija je suština produženje roka za važenje sertifikata kao platežnog sredstva za otku stanova sa 30. juna ove godine na 31. decembar 2011. godine, kako bi se omogućilo da budu završeni postupci povrata stanova u kantonalnim stambenim upravama, odnosno sudovima, koji su još u toku, odnosno da građani ostvare zakonska prava. Vlada FBiH donijela je Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (OIEiK) kojom se propisuje način korištenja obnovljivih izvora energije i kogeneracijskih postrojenja, grupe postrojenja, minimalni udio električne energije proizvedene iz postrojenja koja koriste OIEiK u ukupnoj potrošnji, podsticaj proizvodnji električne energije iz OIEiK, ispitivanje potencijala i izgradnja postrojenja OIEiK.

Vlada FBiH: Produženo važenje sertifikata za otkup stanovaVlada Federacije BiH /FBiH/ podržala je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i ostvarivanju potraživanja građana u procesu privatizacije čija je suština produženje roka za važenje sertifikata kao platežnog sredstva za otkup stanova sa 30. juna ove godine na 31. decembar 2011. godine, kako bi se omogućilo da budu završeni postupci povrata stanova u kantonalnim stambenim upravama, odnosno sudovima, koji su još u toku, odnosno da građani ostvare zakonska prava.

Vlada FBiH donijela je Uredbu o korištenju obnovljivih izvora energije i kogeneracije (OIEiK) kojom se propisuje način korištenja obnovljivih izvora energije i kogeneracijskih postrojenja, grupe postrojenja, minimalni udio električne energije proizvedene iz postrojenja koja koriste OIEiK u ukupnoj potrošnji, podsticaj proizvodnji električne energije iz OIEiK, ispitivanje potencijala i izgradnja postrojenja OIEiK.

U saopštenju iz Vlade FBiH, ovim aktom se definiše otkup i naknade, priključak postrojenja OIEiK na elektroenergetsku mrežu, certificiranje porijekla električne energije proizvedene iz OIEiK, uspostavljanje institucionalne strukture za operacionalizaciju sistema podsticaja proizvodnje iz OIEiK, kao i druga pitanja od značaja za korištenje OIEiK.

Među ciljevima Uredbe su uklanjanje prepreka (uključujući i administrativne) za porast korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenje uticaja upotrebe fosilnih goriva na okolinu, približavanje ciljevima iz Kjota, podsticanje, uvođenje, primjena i razvoj nove opreme i tehnologija, te domaće ekonomije u cjelini, otvaranje novih radnih mjesta, razvoj poduzetništva u energetici i dugoročno osiguranje energije.

Uredba je usklađena sa evropskim zakonima i direktivama, a njenim stupanjem na snagu stavlja se van snage odluka o metodologiji utvrđivanja nivoa otkupnih cijena električne energije iz obnovljivih izvora instalirane snage do pet megavata.

Vlada FBiH donijela je odluku o usvajanju Programa realizovanja Akcionog plana Federalne strategije zaštite okoline u ovoj godini

Posebna važnost ovog dokumenta ogleda se u činjenici da Federalna strategija zaštite okoline sa Akcijskim planom pravi funkcionalnu vezu s odgovarajućim državnim institucijama BiH kroz mjere koje država treba preduzeti s ciljem razvoja politike okoline i bržeg napretka ka punopravnom članstvu u EU.

Prihvatajući prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH se saglasila da "UNIS GROUP" d.o.o. Vogošća bude predložen Komisiji Ministarstva odbrane BiH kao kandidat iz Federacije BiH za realizaciju budućih ugovora o izvozu starog oružja i municije.

Riječ je o izvoznoj kući za namjensku i vojnu industriju sa stoodstotnim državnim kapitalom koja bi ovu aktivnost obavila bez naknade.

Vlada je zadužila resorno ministarstvo da pripremi prijelog za eventualna ulaganja finansijskih sredstava u namjensku industriju, dobijenih prodajom starog oružja i municije, kako bi tvornice iz ove oblasti bile osposobljene za izvoz.

Vlada FBiH donijela je Odluku o proglašenju neuspješnim tendera za prodaju 88 posto kapitala "Aluminija“ d.d. Mostar.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik