Vlasnici nekretnina u Crnoj Gori: Ko su Rusi koji se kriju iza off shore kompanija

Bez autora
Apr 19 2022

Crnogorsko tržište nekretnina već decenijama je atraktivno za Ruse, a u toj državi poseduju skoro četiri miliona metara kvadratnih zemljišta.

Iz MANS-a kažu da je problem to što se pojedini vlasnici kriju iza off shore kompanija. No, kako kažu za RTCG, ni to nije teško otkriti uz kvalitetne finansijske istrage koje su i preduslov za otkrivanje onih koji peru novac ili se nalaze na listi sankcija koje je EU uvela Rusiji.

Ruski milijarder Oleg Deripaska, 2005. godine postao je vlasnik vrednog zemljišta na rtu Platamuni. Za njegovu prodaju bili su zaduženi ministarstvo i nekadašnji Fond za reformu sistema odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore. No, ko je stajao iza prodaje strateški važnog dela crnogorske obale zapitao se nedavno premijer Zdravko Krivokapić.

"Jako bi bilo zanimljivo videti tu proceduru o kojoj priča Krivokapić i jako bi teško bilo pozvati bilo koga na odgovornost zbog prodaje strateški važne imovine, prvo zbog same zastare jer je prošlo ovoliko godina, a drugo što bi jako bilo teško utvrditi odgovornost za to što se desilo", kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

Uz Deripasku, i drugi Rusi u Crnoj Gori poseduju skoro četiri miliona metara kvadratnih zemljišta.

"I to nije problem. Oni su investitori kao svi drugi. Ono što jeste problem jeste da dominantno, ne samo ruski investitori, već i mnogi drugi investitori kupuju nekretnine i zemljište u Crnoj Gori sakrivajući se iza kompanija", ističe Milovac.

I to je problem ukoliko se želi otkriti ko su stvarni vlasnici.

"Da li Crna Gora ima kapacitete da otkrije zapravo ko stoji iza većine nekretnina čiji su osnivači of-šor kompanije koje imaju veze sa ruskim državljanima. Odnosno Rusima koji su na spisku ne samo sankcija EU, već SAD-a, Velike Britanije i Kanade i svim onima koji su se pridružili sankcijama protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu", pita se Milovac.

Evropska komisija godinama ukazuje da nemamo kapacitete za finansijske istrage.

"I malo je licemerno izdvajati Olega Deripasku iz kompletnog problema i pričati o tome kako, eto sad, Crna Gora je spremna da uvede sankcije a pritom nekoliko dana je prošlo od uvođenja formalne odluke a nismo ni blizu informaciji šta to zapravo znači. Nemamo reagovanje bilo koje državne institucije ko je nadležan za sprovođenje sankcija. Nemamo objašnjenje da li je napravljena evidencija, odnosno registar lica, koja su pod sankcijama i koji su kapaciteti državnih institucija da te sankcije sprovedu", napominje Milovac.

Bilo kako bilo, institucije se moraju jačati ukoliko želimo da pariramo zapadnim demokratijama, poručuje Milovac.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik