Za građevinarstvo 170 miliona evra

Bez autora
Jan 04 2012

Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić najavio je danas da će u građevinsku industriju Srbije u 2012. godini kroz državne projekte biti uloženo približno 170 miliona evra. Od 18 milijardi dinara državne pomoći građevinskoj industriji za 2011. godinu do sada je utrošeno osam milijardi, dok će preostala neiskorišćena sredstva biti plasirana za te svrhe u ovoj godini. U ovoj godini biće završeno naselje na mestu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu, čija je vrednost 40 miliona evra, a počeće i projekat izgradnje 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova, čija vrednost iznosi približno 30 miliona evra. U okviru Programa pomoći građevinskoj industriji u 2011. godini odobrena su 274 projekta, ali nije počela realizacija svih pomenutih projekata. Početkom 2012. godine biće utvrđeno koje lokalne samouprave nisu počele projekte kako bi se sredstva preusmerila na gradove koji su sposobni da ih sprovedu. Prema proceni resornog ministarstva, zahvaljujući pomenutom programu u 2011. godini zaposleno približno 80.000 građevinskih radnika, a očekuje se da će oni imati posla i tokom 2012. godine.

Za građevinarstvo 170 miliona evraMinistar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić najavio je danas da će u građevinsku industriju Srbije u 2012. godini kroz državne projekte biti uloženo približno 170 miliona evra.

Prema rečima ministra Dulića, od 18 milijardi dinara državne pomoći građevinskoj industriji za 2011. godinu do sada je utrošeno osam milijardi, dok će preostala neiskorišćena sredstva biti plasirana za te svrhe u ovoj godini.

U ovoj godini biće završeno naselje na mestu nekadašnje kasarne "Stepa Stepanović" u Beogradu, čija je vrednost 40 miliona evra, a počeće i projekat izgradnje 1.700 socijalnih stanova u 12 gradova, čija vrednost iznosi približno 30 miliona evra.

U okviru Programa pomoći građevinskoj industriji u 2011. godini odobrena su 274 projekta, ali nije počela realizacija svih pomenutih projekata. Početkom 2012. godine biće utvrđeno koje lokalne samouprave nisu počele projekte kako bi se sredstva preusmerila na gradove koji su sposobni da ih sprovedu. Prema proceni resornog ministarstva, zahvaljujući pomenutom programu u 2011. godini zaposleno približno 80.000 građevinskih radnika, a očekuje se da će oni imati posla i tokom 2012. godine.

Građevinarstvo ne može da se izvuče iz krize dok se ne reše veliki problemi nelikvidnosti građevinskih firmi i dugovanja koja prema njima imaju lokalne samouprave i javna komunalna preduzeća, ali i dok ne krenu velike privatne investicije u stanogradnju, tržne i industrijske centre, objasnio je Dulić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik