Za posao u Njemačkoj bore se 34 preduzeća

Bez autora
Sep 02 2012

Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavile su se 34 firme iz RS, od kojih je sedam novih, odnosno do sada nisu konkurisale za dobijanje posla u ovoj zemlji. Konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj istekao je u nedjelju, a prijave firmi poštom su stizale i prethodnih dana. Od prijavljenih firmi, njih 27 se i prethodnih godina prijavljivalo na konkurs, a komisija će u idućih 15 dana razmatrati sve pristigle prijave. Treba provjeriti da li su firme dostavile kompletne ponude, te da li ispunjavaju uslove za rad na tržištu Njemačke, kako bi na bazi toga komisija izvršila raspodjelu kontingenta detašmana. Najviše prijavljenih firmi je iz oblasti građevinarstva i montažerskih radova, dok se ove godine prijavio nešto manji broj preduzeća iz oblasti izolaterskih radova u odnosu na prethodne.

Za posao u Njemačkoj bore se 34 preduzećaNa konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavile su se 34 firme iz RS, od kojih je sedam novih, odnosno do sada nisu konkurisale za dobijanje posla u ovoj zemlji, rekao je “Glasu Srpske” sekretar Komisije za raspodjelu detašmana u Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin.

Konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj istekao je u nedjelju, a prijave firmi poštom su stizale i prethodnih dana.

- Od prijavljenih firmi, njih 27 se i prethodnih godina prijavljivalo na konkurs - kazao je Ivaštanin i naglasio da će komisija u idućih 15 dana razmatrati sve pristigle prijave.

- Treba provjeriti da li su firme dostavile kompletne ponude, te da li ispunjavaju uslove za rad na tržištu Njemačke, kako bi na bazi toga komisija izvršila raspodjelu kontingenta detašmana - istakao je Ivaštanin.

On je naglasio da je najviše prijavljenih firmi iz oblasti građevinarstva i montažerskih radova, dok se ove godine prijavio nešto manji broj preduzeća iz oblasti izolaterskih radova u odnosu na prethodne.

Spoljnotrgovinska komora BiH je u saradnji sa entitetskim komorama raspisala početkom avgusta konkurs za dodjelu radnih dozvola - detašmana za 2012/2013. godinu u Njemačkoj.

- Srpskoj pripada jedna trećina od ukupno 2.000 detašmana za BiH, tačnije 666 dozvola - rekao je Ivaštanin.

Preduzeća u Srpskoj iz oblasti građevinarstva dobiće 208 dozvola, dok će firmama koje se bave izolaterskim radovima biti dodijeljene 124 dozvole, a ostalim djelatnostima 197 dozvola za obavljanje posla u Njemačkoj.

U banjalučkom preduzeću “SG Inzinjering”, koje se bavi građevinskim radovima, kazali su da su se i ove godine prijavili za dodjelu detašmana.

- Već nekoliko godina imamo poslove na tržištu Njemačke i nadamo se da ćemo i ove godine dobiti dozvole za rad. Preduzeća u Srpskoj nemaju dovoljno posla, zbog čega im je izlazak na tržište Njemačke šansa za “preživljavanje” i dobru zaradu - kazali su u ovom preduzeću.

Vlasnik građevinske firme “Gipser” iz Doboja Dragan Čanić ranije je rekao da se već 14 godina prijavljuje za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj.

- Posla na tržištu Njemačke ima dovoljno. Pored toga, naši radnici u ovoj zemlji imaju veću platu nego u RS - rekao je Čanić.

Vrijednost radova

U Privrednoj komori ranije su rekli da ukupna vrijednost radova koje firme iz Srpske izvode u Njemačkoj iznosi od 40 do 50 miliona KM godišnje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik