Zagrepčani će od 2011. opet stanovati ispod oblaka

Bez autora
Mar 24 2010

Nakon 25 godina zabrane u Zagrebu je napokon aktualna postala i gradnja stambenih nebodera. Naime, njihova je gradnja zabranjena još 1986. godine zbog lošeg iskustva življenja u njima. Tako metropola u pravom smislu nikad i nije razvila svoju visoku gradnju, a postojeći stambeni neboderi mogu se lako izbrojati. Osim onih na Knežiji u Ulici braće Domany, najpoznatije su »rakete« na Vrbiku te neboderi u Novom Zagrebu, u Trnskom, Utrini i Zapruđu. Zagreb će svoj budući izgled, u kojem bi dominaciju trebali preuzeti neboderi, ipak poprimati sporije nego što je to proteklih godina planirano i najavljivano - financijska kriza zaustavila je ponajprije takve projekte. Premda je prošle godine izdano osam lokacijskih dozvola za gradnju nebodera, malo se započetih projekata zaista počelo i graditi, a od onih najpoznatijih u fazi gradnje tek je Sky office, poslovni neboder koji se gradi u Španskom, uz Zagrebačku aveniju. Osim poslovnih nebodera po uzoru na visoku gradnju iz osamdesetih, Grad Zagreb planira gradnju stambenih nebodera u Podbrežju, i to po zagrebačkom modelu stanogradnje. Tamo bi za nekoliko godina svoje domove po povoljnijim cijena mogli pronaći brojni Zagrepčani.

Zagrepčani će od 2011. opet stanovati ispod oblakaNakon 25 godina zabrane u Zagrebu je napokon aktualna postala i gradnja stambenih nebodera.

Naime, njihova je gradnja zabranjena još 1986. godine zbog, kako je rečeno, lošeg iskustva življenja u njima. Tako metropola u pravom smislu nikad i nije razvila svoju visoku gradnju, a postojeći stambeni neboderi mogu se lako izbrojati. Osim onih na Knežiji u Ulici braće Domany, najpoznatije su »rakete« na Vrbiku te neboderi u Novom Zagrebu, u Trnskom, Utrini i Zapruđu.

Zagreb će svoj budući izgled, u kojem bi dominaciju trebali preuzeti neboderi, ipak poprimati sporije nego što je to proteklih godina planirano i najavljivano - financijska kriza zaustavila je ponajprije takve projekte. Premda je prošle godine izdano osam lokacijskih dozvola za gradnju nebodera, malo se započetih projekata zaista počelo i graditi, a od onih najpoznatijih u fazi gradnje tek je Sky office, poslovni neboder koji se gradi u Španskom, uz Zagrebačku aveniju.

Osim poslovnih nebodera po uzoru na visoku gradnju iz osamdesetih, Grad Zagreb planira gradnju stambenih nebodera u Podbrežju, i to po zagrebačkom modelu stanogradnje. Tamo bi za nekoliko godina svoje domove po povoljnijim cijena mogli pronaći brojni Zagrepčani.

Premda je gradnja nekoliko nebodera s tridesetak katova, kako je najavljeno, u Podbrežju najavljivana kao brza investicija pa se počelo i s čišćenjem terena, financijska kriza i problemi s prodajom stanova u Sopnici projekt su usporili i odgodili za bolja vremena.

Ipak, zbog dobre lokacije i, za razliku od Sopnice, dobrog interesa građana, njihova gradnja najvjerojatnije će se aktualizirati već sljedeće godine. Tako će se prvi stanari novih visokih stambenih građevina najvjerojatnije useliti upravo u gradske nebodere.

Kao lokacija za gradnju stambenih nebodera privatnih investitora spominje se i područje uz savski nasip, pogotovo dio od remetinečkog rotora prema Areni Zagreb, gdje je najavljena gradnja čak 14 takvih građevina. Projekt bi se također trebao početi realizirati iduće godine, a završetak se očekuje za dvije godine kada investitori očekuju da će se tržište prodaje stanova ponovno oporaviti.

Investitor projekta Jarunske panorame, koji je dobio i suglasnost Gradske uprave za izradu plana, norveški je Verdispar International, a investicija je vrijedna oko 300 milijuna eura. Planiraju graditi četiri stambena nebodera sa po 20 etaža te tri poslovna nebodera od kojih će najviši imati 37 etaža. Zatražene su lokacijske dozvole za zgrade, a trenutačno se traže dozvole za gradnju potrebnih prometnica.

Osvrćući se na kvalitetu života u neboderima, što je i bio razlog zabrane njihove gradnje, građevinski investitori ističu da je gradnja napredovala te da će se novi neboderi graditi po zapadnim kriterijima.

S višim katom cijena pada i ispod prosjeka


Prema informacijama iz agencija za prodaju nekretnina, prodaja postojećih stanova u neboderima ide jako teško.

»Trenutačno imamo dva stana u neboderima, jedan u Zapruđu, drugi u Dubravi, te iako je cijena povoljnija u odnosu na ostale stanove, malo je zainteresiranih«, kazali su iz agencije Citynekretnine. Stanovi imaju površinu oko 60 četvornih metara, a četvorni metar stoji od 1300 eura. »Nije jednako prodavati penthouse na šestom katu i stan na jedanaestom ili višem katu nebodera. Cijena pada i zato što su neboderi stari više od 30 godina iako su obnovljeni i u dobrom stanju«, ističu u agenciji.

Slična iskustva imaju i u agenciji Opereta nekretnine pa kažu da stanove u takvim zgradama kupuju uglavnom članovi obitelji i prijatelji osoba koji već ondje stanuju. »U takvim zgradama uvijek je bilo problema s dizalima, skupo je održavanje, česta su curenja i prokišnjavanja«, ističu u agenciji. U takvim zgradama visoke su režije jer se najčešće naplaćuju po kvadraturi i broju stanara kojih ima mnogo. »Novi neboderi sigurno će biti građeni na nov način. Svaki stan imat će brojače potrošnje, a za razliku od sadašnje gradnje, više ni susjed susjedu neće gledati u tanjur pa će biti i atraktivni za kupce«, smatraju u agenciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik