Zbog duga za grejanje oduzeti stanovi

Bez autora
Feb 25 2011

Višegodišnji dužnici Javnog komunalnog preduzeća „Čačak” ostaće ne samo bez grejanja, nego i bez stanova. Osnovni sud u ovom gradu nedavno je doneo rešenja kojima se, u slučaju četvorice dužnika, ima sprovesti „zabeležba, utvrđivanje vrednosti i prodaja nepokretnosti”. Gradska toplana je, inače, podnela zahteve za prodaju ukupno 12 stanova svojih dužnika. na toplanu JE priključeno 8.000 stanova čiji vlasnici za toplotu danas duguju 130 miliona dinara. Od tog iznosa, čak 80 odsto ili 104 miliona otpada na samo 400 stanara. U ovih prvih 12 slučajeva nismo radili napamet. Njihov pojedinačni dug prelazi 600.000 dinara što znači da ništa nisu plaćali od sedam do deset godina.

Zbog duga za grejanje oduzeti stanoviVišegodišnji dužnici Javnog komunalnog preduzeća „Čačak” ostaće ne samo bez grejanja, nego i bez stanova.

Osnovni sud u ovom gradu nedavno je doneo rešenja kojima se, u slučaju četvorice dužnika, ima sprovesti „zabeležba, utvrđivanje vrednosti i prodaja nepokretnosti”. Gradska toplana je, inače, podnela zahteve za prodaju ukupno 12 stanova svojih dužnika.

– Nismo imali izbora, jer smo prethodno iscrpli sva druga zakonom dozvoljena sredstva za naplatu potraživanja – kaže za „Politiku” dr Petar Domanović, direktor JKP „Čačak”.

On je naveo da je na toplanu priključeno 8.000 stanova čiji vlasnici za toplotu danas duguju 130 miliona dinara. Od tog iznosa, čak 80 odsto ili 104 miliona otpada na samo 400 stanara.

– U ovih prvih 12 slučajeva nismo radili napamet. Njihov pojedinačni dug prelazi 600.000 dinara što znači da ništa nisu plaćali od sedam do deset godina. Svi imaju po sedam, osam ili devet izvršnih presuda za izmirenje obaveza, bahato ignorišu pozive da plate potrošeno, a boljeg su imovinskog stanja od korisnika koji redovno izmiruju račune za grejanje. U svim ovim slučajevima pojedinačni dug za toplotu je veći od 10 odsto vrednosti stana – kaže Domanović.

Direktor objašnjava da je preduzeće, najpre, pokušalo naplatu od velikih dužnika plenidbom sredstava sa računa, odnosno polovine penzije ili plate. Kad to nije dalo rezultata, JKP „Čačak” je zatražilo plenidbu pokretne i nepokretne imovine dužnika, ali opet sa malim učinkom. Zato je sada od Osnovnog suda zatražena – i dozvoljena – promena sredstava izvršenja. Ukratko – prodaja stanova. Preduzeće je, pre toga, moralo sudu da dostavi list nepokretnosti, kao dokaz da dužnik ima stan u vlasništvu.

– Ovaj sistem naplate već deset godina primenjuje se u Hrvatskoj i Sloveniji, takođe u slučajevima gde je dug veći od desetog dela vrednosti stana. Posle prodaje tih nekretnina i izmirenja duga, vlasnicima se daju manji stanovi. Jedan od razloga za ovakav naš postupak je i činjenica da nam se građani koji redovno plaćaju svakodnevno žale smatrajući da oni svojim novcem greju i neplatiše – ističe dr Domanović.

Preduzeće ima spisak od stotinu Čačana koji za grejanje duguju ukupno 42 miliona i godinama ne plaćaju, i sa te liste se podnose zahtevi za prodaju stanova. Toplana je sudsko rešenje o oduzimanju četiri stana dobila 10. februara i tu je navedena pravna pouka za vlasnike da se mogu žaliti veću Osnovnog suda u roku od tri dana posle prijema dokumenta. JKP nema informacije da li je neko od njih iskoristio to pravo.

U Čačku je, inače, proteklih godina 30 meštana osuđeno na uslovne zatvorske kazne i novčanu globu zbog krađe toplotne energije pošto su, posle isključenja grejanja zbog neplaćanja, skinuli plombe i ponovo se povezali na toplovod.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik