Zbog stranaca "skaču" cijene stanova

Bez autora
Aug 05 2019

Cijene stanova, prije svega u Podgorici i na primorju u ovoj godini rastu, uglavnom zbog povećane tražnje stranaca, kažu u agencijama za nekretnine, ali i u građevinskim firmama. Najsvježiji podaci statistike, koja obuhvata ne samo primorje i Podgoricu nego kompletnu državu, pokazuje drugačije - prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018, dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2018. U agencijama ističu da je najveća tražnja za stanovima baš u Podgorici i na primorju. Direktorka jedne podgoričke agencije Mira Radović za Pobjedu je kazala da njihovi podaci pokazuju da cijene u ovoj godini rastu, čak i nerealno. Posljednjih par mjeseci prodajne cijene stanova u Podgorici rastu. Oko Delte cijena kvadrata u izgradnji dostiže 1.350 do 1.400 eura, a završenog stana 1.500 eura. Na Starom aerodromu do 1.150 do 1.250 eura kvadrat. Smatram da je to nerealno, odnosno precijenjeno, kaže Radović, koja je 20 godina u poslu sa nekretninama.

Zbog stranaca "skaču" cijene stanovaCijene stanova, prije svega u Podgorici i na primorju u ovoj godini rastu, uglavnom zbog povećane tražnje stranaca, kažu u agencijama za nekretnine, ali i u građevinskim firmama.

Najsvježiji podaci statistike, koja obuhvata ne samo primorje i Podgoricu nego kompletnu državu, pokazuje drugačije - prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018, dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na četvrti kvartal 2018.

Tražnja

U agencijama ističu da je najveća tražnja za stanovima baš u Podgorici i na primorju.

Direktorka jedne podgoričke agencije Mira Radović za Pobjedu je kazala da njihovi podaci pokazuju da cijene u ovoj godini rastu, čak i nerealno.

"Posljednjih par mjeseci prodajne cijene stanova u Podgorici rastu. Oko Delte cijena kvadrata u izgradnji dostiže 1.350 do 1.400 eura, a završenog stana 1.500 eura. Na Starom aerodromu do 1.150 do 1.250 eura kvadrat. Smatram da je to nerealno, odnosno precijenjeno", kaže Radović, koja je 20 godina u poslu sa nekretninama.

Ona ističe da cijene nikada napamet ne rastu, tako ni sada.

"Velika je tražnja za kupovinom stanova u Podgorici, ali ne i ponuda završenih – useljivih novih stanova", kaže Radović.

I u još jednom agenciji za nekretnine kažu da cijene stanova rastu.

"Cijene stanova rastu, zavisno od lokacije i kvaliteta gradnje. Jedan od glavnih razloga povećanja cijena su i stranci koji sve više kupuju stanove u Crnoj Gori", kazala je iz podgoričke agencije za nekretnine, koja je osnovana prije više od tri decenije.

Ona ističe da u posljednje vrijeme Turci, ali i stranci iz drugih država sve više traže da kupe stan na primorju ili u Podgorici.

"Pored Turaka, Arapi, Avganistanci, Englezi, ali i Srbi javljaju se za kupovinu stanova u Crnoj Gori. To su uglavnom kupci visokog standarda i traže luksuznije nekretnine. To naravno utiče na cijene", kaže Korać Popović.

Kada domaći građani kupuju stan, onda se dogovaraju oko cijene koja je uvijek niža od one koju plati stranac. Događa se, kaže ona, i da naši ljudi ovdje prodaju nekretnine a kupuju stanove u inostranstvu - ima i toga.

Statistika

Statistički podaci, koji u prosjek uključuju svaku opštinu, odnosno regiju, govore malo drugačije od agencija. Najsvježiji, odnosno podaci za prvi kvartal ove godine pokazuju pad cijena.

"Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na prvi kvartal 2018. Dok je za 6,7 odsto manja u odnosu na IV kvartal 2018. godine", navodi u izvještaju Monstata.

Prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Podgorici u prvom kvartalu 2019. godine iznosila je 960 eura,

"U primorskom region prosječna cijena kvadrata je iznosila 1.433 eura. U središnjem region 590 eura, dok je u sjevernom prosječna cijena kvadrata u novogradnji bila 795 eura", pojašnjavaju iz statistike.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik