Zelena gradnja u Beograd dovodi svetski vrh

Bez autora
Dec 15 2011

Džeri Judelson iz SAD, znan i kao "Kum zelenog", samo je jedno od poznatih imena koje će Beograd ugostiti na febuarskoj konferenciji. Beograd će u februaru biti evropski epicentar zelene gradnje. Na Konferenciji koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije a u sklopu Sajma zelene gradnje od 23. do 25. februara 2012. godine, imati jedinstvenu priliku da čujemo vodeće svetske predavače iz oblasti zelene gradnje.Jedan od njih je Džeri Judelson, jedan od pionira LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač zelene gradnje u svetu.

Zelena gradnja u Beograd dovodi svetski vrhDžeri Judelson iz SAD, znan i kao "Kum zelenog", samo je jedno od poznatih imena koje će Beograd ugostiti na febuarskoj konferenciji.

Beograd će u februaru biti evropski epicentar zelene gradnje. Na Konferenciji koju organizuje Savet zelene gradnje Srbije a u sklopu Sajma zelene gradnje od 23. do 25. februara 2012. godine, imati jedinstvenu priliku da čujemo vodeće svetske predavače iz oblasti zelene gradnje.

Jedan od njih je Džeri Judelson, jedan od pionira LEED standarda, autor desetine knjiga i najpoznatiji predavač zelene gradnje u svetu - kaže Marija Golubović, Predsednik Saveta.

BREEAM standard zelene gradnje predstaviće Terens Beket iz Velike Britanije, HQE standard predstaviće Bruno Mesure iz Francuske, o DGNB standardu govoriće Frenk Hajnlajn iz Nemačke, a međunarodni standard zelene gradnje LEED predstaviće Dženivin Kvan iz SAD i potpredsednik USGBC International.

Ideja Konferencije jeste da se na jednom mestu nađu predstavnici svih međunarodnih standarda zelene gradnje, što je redak slučaj bilo gde u svetu. Tako će publika iz Srbije i regiona na jednom mestu moći da se upozna sa zelenim standardima koji potiču iz Britanije, Nemačke, Francuske i SAD-a, a koji se primenjuju širom sveta.

Takođe, na konferenciji će govoriti i Dominika Červinska, koja dolazi iz sedišta organizacije Svetskog saveta zelene gradnje u Torontu, kao i profesionalci koji su angažovani na zelenim projektima u Srbiji i regionu, i poseduju iskustva u procesu sertifikacije zelenih zgrada u lokalnim okolnostima.

Sajam i konferencija zelene gradnje (Serbia Green Building and Conference) spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao i u jedan od najvažnijih događaja iz ove oblastu za prvu polovinu 2012. godine u Evropi.

Zelena gradnja, po LEED standardu, znači da tako građen objekti moraju imati minimalni mogući uticaj na oblast oko gradilišta, da imaju sisteme za rekuperaciju (ponovono korišćenje) kišnice i slavine sa regulatorima protoka garantuju maksimum efikasnosti u potrošnji vode.

Takve zgrade koriste energiju na najbolji mogući način i iz obnovljivih izvora, i izbacuju manje CO2 u atmosferu. Takođe, u njihovoj izradi koriste se prirodni, obnovljivi, reciklirajući ili lokalni materijali i to u skladu sa uzusima inovativnih građevinskih tehnologija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik