Zelena gradnja - ulaganje u budućnost

Bez autora
Feb 23 2012

Vlada Srbije u martu ove godine usvojiće uredbu o finansiranju rekonstrukcije objekata u cilju podizanja njihove energetske efikasnosti. Za te svrhe biće obezbeđeno 1,3 milijarde dinara. Država će pomoći finansiranje zamene stolarije, ugradnje kotlova, kao i korišćenje termalnih pumpi i obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost u zgradarstvu. Taj model porodicama i javnim ustanovama koje budu uzimale subvencionisane krediteće omogućiti da ostvare uštedu u odnosu na račune koje plaćaju za korišćenje energije za grejanje i hlađenje. Procenjuje se da je za zamenu vrata i prozora na objektima u Srbiji potrebno ukupno približno 2,2 milijarde evra, a da bi se obložile sve zgrade u zemlji prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra. To su velike investicije koje očekuju naše društvo u narednim decenijama, ali će država pokušati da uspostavi sistem koji će pomoći građanima da realizuju projekte iz ove oblasti. Neophodno je da građani Srbije počnu da štede prirodne resurse i da se racionalno odnose prema njima ukoliko žele da naše društvo postane bogato.

Zelena gradnja - ulaganje u budućnostVlada Srbije u martu ove godine usvojiće uredbu o finansiranju rekonstrukcije objekata u cilju podizanja njihove energetske efikasnosti, najavio je danas ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja u Vladi Republike Srbije Oliver Dulić na otvaranju Međunarodnog sajma zelene gradnje.

Dulič je naveo da će za te svrhe biti obezbeđeno 1,3 milijarde dinara. Država će pomoći finansiranje zamene stolarije, ugradnje kotlova, kao i korišćenje termalnih pumpi i obnovljivih izvora energije kako bi se povećala energetska efikasnost u zgradarstvu. Taj model porodicama i javnim ustanovama koje budu uzimale subvencionisane krediteće omogućiti da ostvare uštedu u odnosu na račune koje plaćaju za korišćenje energije za grejanje i hlađenje.

Kako je istakao ministar, procenjuje se da je za zamenu vrata i prozora na objektima u Srbiji potrebno ukupno približno 2,2 milijarde evra, a da bi se obložile sve zgrade u zemlji prihvatljivim ekološkim materijalima oko 840 miliona evra. To su velike investicije koje očekuju naše društvo u narednim decenijama, ali će država pokušati da uspostavi sistem koji će pomoći građanima da realizuju projekte iz ove oblasti. Neophodno je da građani Srbije počnu da štede prirodne resurse i da se racionalno odnose prema njima ukoliko žele da naše društvo postane bogato, dodaje on.

Upravo zato je zelena gradnja izuzetno važna, a ona pored ostalog podrazumeva vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, racionalno korišćenje prirodnih resursa, minimalan uticaj gradilišta na okolinu i upotrebu prirodnih materijala i onih sa što je moguće manje štetnih supstanci. Zelena gradnja doprinosi smanjenju potrošnje vode za 40 posto, emisije ugljen-dioksida za 33 posto, za 70 posto smanjuje količinu otpada, a do 50 posto potrošnju električne energije, pa investicije u zelenu gradnju predstavljaju ulaganje u budućnost.

Državni sekretar Ministarstva zaštite životne sredine Nemanja Komazec danas je naveo da će od 1,3 milijarde dinara predviđene za energetsku efikasnost u zgradarstvu, milijarda biti namenjena lokalnim samoupravama u vidu bespovratnih sredstava za projekte iz te oblasti, a preostalih 300 miliona dinara biće iskorišćeno za subvencionisanje kamata za kredite koje građani budu uzimali za adaptaciju i rekonstrukciju svojih objekata.

Komazec je istakao da su u planu dva načina subvencionisanja kamate za građane. Za dinarske kredite biće subvencionisano deset odsto od ukupne kamate na godišnjem nivou, a za kredite u evrima pet posto od kamate na godišnjem nivou.

Kako je najavljeno, nakon usvajanja uredbe biće raspisan javni poziv za zainteresovane banke koje žele da odobravaju kredite za energetsku efikasnost, kao i javni poziv za lokalne samouprave za prijavu projekta podizanja energetske efikasnosti javnih objekata.

Međunarodni sajam zelene gradnje trajaće do 25. februara, a na njemu učestvuje više od 40 izlagača i 20 svetskih stručnjaka iz te oblasti. Ova manifestacija spada u zvanične događaje pod pokroviteljstvom Svetskog saveta zelene gradnje koji ga je svrstao među najvažnije događaje iz ove oblasti za prvu polovinu ove godine u Evropi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik