Zemlje Beneluxa podržale Sloveniju oko arbitraže

Bez autora
Jul 04 2017

Zemlje Beneluxa, Belgija, Nizozemska i Luksemburg, podržale su Sloveniju u arbitražnom sporu s Hrvatskom. One su izdale zajedničko priopćenje u kojem kažu kako su dvije zemlje 2009. godine potpisale sporazum i podnijele zahtjev Arbitražnom sudu. Premijeri zemalja Beneluxa ističu važnost zakona kao temelja na kojima je sagrađena EU. Presude međunarodnih sudova su važna rješenja međunarodnoga prava i čine sastavni dio sustava koji se temelji na tom pravu. Premijeri zemalja Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu", stoji u priopćenju. Podsjetimo, prije nekoliko dana Slovenija je odlukom Arbitražnog suda u Hagu dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva kao i slobodan koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda koji ih spaja s međunarodnim vodama.

Zemlje Beneluxa podržale Sloveniju oko arbitražeZemlje Beneluxa, Belgija, Nizozemska i Luksemburg, podržale su Sloveniju u arbitražnom sporu s Hrvatskom.

One su izdale zajedničko priopćenje u kojem kažu kako su dvije zemlje 2009. godine potpisale sporazum i podnijele zahtjev Arbitražnom sudu.

Premijeri zemalja Beneluxa ističu važnost zakona kao temelja na kojima je sagrađena EU. Presude međunarodnih sudova su važna rješenja međunarodnoga prava i čine sastavni dio sustava koji se temelji na tom pravu.

Premijeri zemalja Beneluxa pozivaju obje strane da poštuju arbitražnu odluku u konstruktivnom duhu", stoji u priopćenju.

Podsjetimo, prije nekoliko dana Slovenija je odlukom Arbitražnog suda u Hagu dobila tri četvrtine Piranskog zaljeva kao i slobodan koridor preko hrvatskih teritorijalnih voda koji ih spaja s međunarodnim vodama. Hrvatska je u ljeto 2015. godine napustila arbitražni proces nakon što su slovenski predstavnici uhvaćeni kako pripremaju lobiranje kod sudaca. Od tada hrvatske vlade tvrde kako za njih arbitražni proces više ne vrijedi te kako neće poštovati odluku suda. No, u svom opiranju presudi Hrvatska je sve usamljenija, praktički nijedna zemlja EU-a nije stala na stranu HDZ-ove vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik