Zgrade dobijaju "pasoše"

Bez autora
Oct 03 2011

Srpska domaćinstva su među najvećim rasipnicima energije u Evropi. Kako bi se približili standardima Unije, Vlada je donela pravilnike o energetskoj efikasnosti i izdavanju sertifikata za zgradu. Iskustva drugih zemalja pokazuju da se život u energetski efikasnim stanovima brzo isplati – kroz manje račune za struju i grejanje. Table, sa oznakama od A + za najvišu, do G za najnižu kategoriju dobijaće najpre novoizgrađeni, a postepeno i stariji objekti u Srbiji. U "pasošu energetske efikasnosti" zgrade, stana, kuće pisaće koliko energije troši za grejanje, hlađenje i osvetljenje. Svi novi objekti od 30. septembra 2012. godine, da bi dobili upotrebnu dozvolu, moraće da imaju pasoš energetske efikasnosti. Pasoše mogu izdavati samo ovlašćene firme i stručnjaci. Inženjerska komora u devet gradova počinje obuku 5.000 inženjera, kako bi dobili licencu za taj posao. Inače, štednja energije imaće, uz lokaciju, presudni uticaj na cenu stanova i poslovnog prostora kada se prodaju i iznajmljuju. Tako će oni objekti koji su već sređeni, koji imaju dobre izolacije, koji troše manje energije na tržištu, imati i bolju cenu.

Zgrade dobijaju "pasoše"Vlada donela pravilnik po kojem sve zgrade u državi dobijaju "pasoš energetske efikasnosti", sa podacima o tome koliko energije troše. Uz pomoć Japana i Nemačke biće obnovljeno milion fasada, da bi zgrade trošile manje energenata.

Srpska domaćinstva su među najvećim rasipnicima energije u Evropi. Kako bi se približili standardima Unije, Vlada je donela pravilnike o energetskoj efikasnosti i izdavanju sertifikata za zgradu.

Iskustva drugih zemalja pokazuju da se život u energetski efikasnim stanovima brzo isplati – kroz manje račune za struju i grejanje.

Table, sa oznakama od A + za najvišu, do G za najnižu kategoriju dobijaće najpre novoizgrađeni, a postepeno i stariji objekti u Srbiji. U "pasošu energetske efikasnosti" zgrade, stana, kuće pisaće koliko energije troši za grejanje, hlađenje i osvetljenje.

"Svi novi objekti od 30. septembra 2012. godine, da bi dobili upotrebnu dozvolu, moraće da imaju pasoš energetske efikasnosti", kaže Dragoslav Šumarac, predsednik Inženjerske komore Srbije.

Pasoše mogu izdavati samo ovlašćene firme i stručnjaci. Inženjerska komora u devet gradova počinje obuku 5.000 inženjera, kako bi dobili licencu za taj posao. Inače, štednja energije imaće, uz lokaciju, presudni uticaj na cenu stanova i poslovnog prostora kada se prodaju i iznajmljuju.

"Znači oni će sada znati koliko to sve skupa da košta. Tako da će oni objekti koji su već sređeni, koji imaju dobre izolacije, koji troše manje energije na tržištu, imati i bolju cenu", kaže Jasminka Pavlović iz Ministarstva živitne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.

Energija štedi cenu

Predsednik Inženjerske komore Srbije Dragoslav Šumarac kaže da to neće mnogo poskupeti izradu stanova.

"Da li je izolacija pet, ili 10 ili 15 santimetara u zidu, to ne poskupljuje mnogo gradnju, ali će mnogo doprineti uštedi, pre svega energenata", kaže Šumarac.

Planirana je obnova zgrada koje nemaju izolaciju ni dobru stolariju. Projekti su spremni i uz pomoć Japana i Nemačke biće obnovljeno milion fasada u zemlji.

Prema rečima Jasminke Pavlović, od tog posla u Vladi očekuju korist za sve: za državu – jer će se otvoriti nova radna mesta, za korisnike stanova – jer će konfornije živeti i manje trošiti na održavanje objekata i energiju, i za svet – jer ćemo sačuvati planetu za one koji dolaze.

Štednja energije obavezuje i domaće proizvođače građeviskog materijala i opreme. Do idućeg septembra moraju da prilagode svoje proizvode novim standardima. U protivnom, plaćaće kaznene takse.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik