EU donirala vozila MUP-u Srbije

Bez autora
Jan 22 2020

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije, ukupne vrednosti od milion evra.On je tom prilikom objasnio da se ova donacija, koju je EU, kroz pretpristupne IPA fondove, dala MUP-u, sastoji od 15 vozila koja će koristiti Uprava kriminalističke policije kroz projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima. Takođe donacija obuhvata i tri vozila-mobilne laboratorije, koja će služiti da MUP pojača svoje kapacitete u prikupljanju dokaza, odnosno moći će da funkcionišu i u slučajevima hemijske, biološke i radiološke opasnosti.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović prisustvovao je danas primopredaji 18 vozila i opreme koje je Evropska unija donirala Upravi kriminalističke policije, ukupne vrednosti od milion evra.

Stefanović je tom prilikom objasnio da se ova donacija, koju je EU, kroz pretpristupne IPA fondove, dala MUP-u, sastoji od 15 vozila koja će koristiti Uprava kriminalističke policije kroz projekat za jačanje kapaciteta u borbi protiv trgovine ljudima.

Takođe, kako je naveo, donacija obuhvata i tri vozila-mobilne laboratorije, koja će služiti da MUP pojača svoje kapacitete u prikupljanju dokaza, odnosno moći će da funkcionišu i u slučajevima hemijske, biološke i radiološke opasnosti.

Potpredsednik Vlade je objasnio da će, zahvaljujući ovoj donaciji, policija moći da prikuplja dokaze i na licu mesta, kada se radi o sredinama koje su zagađene u slučaju nekog akcidenta ili namerno izazvane situacije kada je u pitanju biološko, radiološko ili hemijsko zagađenje.

Ova vozila su vredna oko milion evra, a projekat ima ukupnu vrednost od tri miliona evra, gde je deo novca potrošen i na nabavku računarske opreme i nameštaja za jedinice policije, a deo za obuku koja je trajala gotovo tri godine za korišćenje mobilnih laboratorija i trening ljudi u centrima širom EU, ukazao je on.

Stefanović je rekao da će ova vozila i oprema već od danas biti u upotrebi i da MUP Srbije prati trendove koji postoje u najrazvijenijim zemljama EU.

Standardi koje MUP danas postiže ne samo kroz ove projekte, već i kroz sredstva koja sami ulažemo u obnovu naše opreme i tehnike, garantuje nam da će srpska policija biti u vrhu i rangu policija širom Evrope, poručio je potpredsednik Vlade, izrazivši zahvalnost EU na donaciji.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da trgovina ljudima predstavlja veoma ozbiljnu formu organizovanog kriminala sa velikim socijalnim uticajem.

Prema njegovoj oceni, Srbija je u borbi protiv ove vrste kriminala napredovala primenjujući strategiju i akcioni plan napravljen u januaru prošle godine.

Usvojena je i operativna procedura postupanja prema žrtvama i sada je potrebno pratiti rezultate u praksi jer je zaštita žrtava prioritet, naveo je Fabrici.

On je istakao da su donirana vozila deo šireg projekta EU koji se sprovodi sa Vladom Srbije, upozorivši na to da se kriminal razvija, postaje tehnološki napredniji i zahtevniji, zbog čega je neophodno da policija ima dobru opremu kako bi uspešno sprovodila istrage.

Prema njegovim rečima, dobra forenzika je bitna počev od svakodnevnih stvari, kao što su saobraćajne nezgode, hemijski i biološki akcidenti, a upravo ova donirana oprema pomoći će policiji da odgovori na razne izazove.

To je deo evropskog puta Srbije i cilja da ima najprestižnije institucije, naglasio je šef Delegacije EU, izrazivši nadu da će dobra saradnja sa MUP-a Srbije biti nastavljena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik