Inflacija u martu 0,4 odsto

Bez autora
Apr 14 2019

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u martu 2019. godine iznosio je 0,4 odsto.Mesečna inflacija je u najvećoj meri rezultat rasta cena neprerađene hrane i naftnih derivata, dok je najveći uticaj u pravcu smanjenja inflacije imalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje turističkih paket aranžmana i odeće i obuće.Međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije i u martu je iznosila 2,8 odsto.

Inflacija u martu 0,4 odstoPrema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast potrošačkih cena u martu 2019. godine iznosio je 0,4%.

Mesečna inflacija je u najvećoj meri rezultat rasta cena neprerađene hrane i naftnih derivata, dok je najveći uticaj u pravcu smanjenja inflacije imalo sezonski uobičajeno pojeftinjenje turističkih paket aranžmana i odeće i obuće.

Međugodišnja inflacija je nastavila kretanje u skladu sa očekivanjima Narodne banke Srbije i u martu je iznosila 2,8%. Bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) ostala je nepromenjena u odnosu na prethodni mesec i u martu je iznosila 1,3% međugodišnje.

Prema centralnoj projekciji Narodne banke Srbije, međugodišnja inflacija će i u narednom periodu nastaviti stabilno kretanje u granicama cilja od 3,0 odsto ± 1,5 procentnih poena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik