Mali: Plate u javnom sektoru rastu prosečno 9,6 odsto

Bez autora
Sep 17 2019

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je odlučna ekonomska politika dovela do dobrih rezultata u budžetu, kao i do većih prihoda.Mali je rekao da je želja da se taj novac vrati građanima kroz veće plate u javnom sektoru, jednokratna davanja penzionerima i dodatna investiciona ulaganja. On je naveo da povećanje plata kreće već od 1. novembra, a isplata uvećanih primanja biće između 1. i 5. decembra, pri čemu se povećanja kreću u rasponu od osam do petnaest odsto, što je u proseku 9,6 odsto.

Mali: Plate u javnom sektoru rastu prosečno 9,6 odstoMinistar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je danas da je odlučna ekonomska politika dovela do dobrih rezultata u budžetu, kao i do većih prihoda.

Mali je, gostujući na Televiziji Pink, rekao da je želja da se taj novac vrati građanima kroz veće plate u javnom sektoru, jednokratna davanja penzionerima i dodatna investiciona ulaganja.

On je naveo da povećanje plata kreće već od 1. novembra, a isplata uvećanih primanja biće između 1. i 5. decembra, pri čemu se povećanja kreću u rasponu od osam do petnaest odsto, što je u proseku 9,6 odsto.

Imamo prostora u budžetu, te će tako svaki penzioner dobiti 5.000 dinara oko 1. decembra. Ostaje nam da definišemo procenat povećanja penzija po švajcarskoj formuli od 1. januara 2020. godine, samo treba da preciziramo da li će biti između 5,1 i 5,5 odsto, objasnio je ministar.

Prema njegovim rečima, zbog ovih isplata biće usvojen pozitivan rebalans budžeta, što znači da sada imamo više prihoda u državnoj kasi.

Sada je suficit 46,6 milijardi dinara za prvih osam meseci. Sve naše prihode želimo da vratimo građanima upravo putem povećanja plata i penzija, ali i kroz infrastrukturne projekte, poput izgradnje Moravskog koridora, poručio je Mali.

Za ovaj najvažniji infrastrukturni projekat u rebalansu je predviđeno 14 milijardi dinara, precizirao je on i dodao da sve to pokreće rast naše ekonomije i podiže kvalitet infrastrukture.

Takođe, kako je dodao, rebalansom budžeta predviđena je i podrška građanima zaduženim u švajcarskim francima, pri čemu je približno 90 odsto njih prihvatilo da prebaci svoje stambene kredite u evre, što je 16.000 ljudi.

Ministar je naglasio da je jasna namera Vlade da ljudi osete boljitak i vide jasan trend napretka, te da je ta perspektiva ključni faktor u donošenju odluke da li će ostati u zemlji ili ne.

Prema njegovim rečima, namera je da se poveća kvalitet usluga u zdravstvu i prosveti, uz ocenu da je u tim oblastima napravljen ogroman iskorak.

Mali je ukazao na to da je sada nezaposlenost 10,3 odsto i da se ide ka jednocifrenoj stopi već na početku naredne godine.

Prošle godine je prosek povećanja plata u javnom sektoru bio 8,6, a ove 9,6 odsto, rekao je on i dodao da će to dodatno doprineti tome da prosečna plata u decembru bude 500 evra, ali da je namera da se u što kraćem periodu i taj iznos značajno uveća.

Ministar se osvrnuo i na domaću privredu, navodeći da ovih dana obilazi privrednike sa ciljem da im predstavi podsticajne mere države.

Novca u budžetu ima i država želi da pomogne, poručio je on i pozvao privrednike da sa svojim preduzetničkim idejama konkurišu za ta sredstva.

Istovremeno, Mali je potvrdio da je nedavno isplaćeno 11,5 miliona evra starog duga iz SFRJ, objasnivši da su ti dugovi reprogramirani i plaćaju se na rate.

On je podvukao da je važno raditi na rastu domaće ekonomije, što se postiže kroz porast lične potrošnje, investiciona ulaganja, ali i rasterećenje privrede.

To je ceo paket koji nas vuče napred. S jedne strane, rasterećujete privredu kojoj dajete mogućnost da zapošljava radnike, a s druge strane podstičete ličnu potrošnju, objasnio je ministar i izrazio očekivanje da ove godine rast neće ići ispod 3,5 odsto.

On je najavio da delegacija Međunarodnog monetarnog fonda počinje posetu 3. oktobra, a tom prilikom biće reči o daljim reformama koje treba da unaprede kvalitet života u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik