Miljenici vlasti koče gradnju

Bez autora
Apr 18 2010

Zbog zastoja u izdavanju građevinskih dozvola građevinarstvo je u Beogradu više od godinu dana gotovo zamrlo. Trenutno je po broju izdatih dozvola najbolja situacija u Novom Sadu, u kom je od početka godine izdato 240 građevinskih dozvola. U Nišu i Kragujevcu zajedno nije izdato ni stotinu.Dokle god postoje povlašćeni investitori koji nisu prodali stanove, izdavanja građevinskih dozvola u Beogradu neće biti. Građevinska industrija u Srbiji, koja vuče preko 40 odsto bruto nacionalnog dohotka, u ovom momentu je na kolenima. Da bi se ceo proces pokrenuo, državna i lokalna administracija moraju da počnu sve probleme da rešavaju u hodu.

Miljenici vlasti koče gradnjuZbog zastoja u izdavanju građevinskih dozvola građevinarstvo je u Beogradu više od godinu dana gotovo zamrlo.

Trenutno je po broju izdatih dozvola najbolja situacija u Novom Sadu, u kom je od početka godine izdato 240 građevinskih dozvola. U Nišu i Kragujevcu zajedno nije izdato ni stotinu.Goran Rodić iz Privredne komore Srbije kaže da dokle god postoje povlašćeni investitori koji nisu prodali stanove, izdavanja građevinskih dozvola u Beogradu neće biti.

– Građevinska industrija u Srbiji, koja vuče preko 40 odsto bruto nacionalnog dohotka, u ovom momentu je na kolenima. Da bi se ceo proces pokrenuo, državna i lokalna administracija moraju da počnu sve probleme da rešavaju u hodu. Više ne mogu da se pravdaju da Zakon o prostornom planiranju nije dobar, jer je izmenjen. Problem je što negde u državnoj administraciji ne znaju da ga tumače. Takođe, mora se zaustaviti praksa da politički marketing bude primaran za privredu i proizvodnju – objašnjava za „Blic nedelje“ Goran Rodić, sekretar Odbora za građevinarstvo i industriju građevinskog materijala u PKS. On je još dodao da je visokogradnja gotovo zamrla, a obim proizvodnje u niskogradnji i industriji građevinskog materijala opao za više od 50 odsto. Time upozorava da se ove godine očekuje znatno teža situacije nego prošle.

Zbog zastoja u izdavanju dozvola, skladišta su puna građevinskog materijala, kaže Nikica Radoman, v.d. direktora preduzeća „Ivan Milutinović“. On napominje da je ova godina izuzetno loše krenula.

– Nemamo kome da prodamo materijal, a po tome se tačno vidi koliko je građevinarstvo pokleklo. Bez dozvola ne gradi se ništa i nama je onemogućen bilo kakav rad. Ako se na ovako lošu godinu dodaju i dugovi iz prošle, nemoguće je to izdržati – kaže za naš list Nikica Radoman.

Goran Duganžija, predsednik Odbora za visokogradnju u PKS, kaže da se u trenutno radi plan kojim bi se ubrzao proces dobijanja građevinskih dozvola. Po tom planu biće omogućena etapna izgradnja objekata, što znači da će investitor sa svojim izvođačem radova u roku od 90 dana od podnošenja zahteva moći da izađe na gradilište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik