MMF opet vaga kasu

Bez autora
Apr 11 2010

Misija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u novu kontrolu ispunjenja uslova predviđenih stendbaj- aranžmanom. Poseta je zakazana za 12. maj i trajaće, ako sve bude u redu, dve nedelje. Vlasti u Beogradu do tada moraju da završe još dosta posla.Pre svega, misiju MMF interesuje kako ide punjenje državne kase. Prema poslednjim podacima, prihodi države u prva tri meseca ove godine manji su za 11 milijardi dinara nego što je planirano. Najviše su podbacili prihodi od poreza na dodatu vrednost, carina i akciza.

MMF opet vaga kasuMisija Međunarodnog monetarnog fonda dolazi u novu kontrolu ispunjenja uslova predviđenih stendbaj- aranžmanom.

Poseta je zakazana za 12. maj i trajaće, ako sve bude u redu, dve nedelje.

Vlasti u Beogradu do tada moraju da završe još dosta posla. Pre svega, misiju MMF interesuje kako ide punjenje državne kase. Prema poslednjim podacima, prihodi države u prva tri meseca ove godine manji su za 11 milijardi dinara nego što je planirano. Najviše su podbacili prihodi od poreza na dodatu vrednost, carina i akciza. Ipak, veruje se da bi, s obzirom na očigledan lagani izlazak Srbije iz recesije, u narednim mesecima punjenje budžetske kase moglo da bude značajno bolje.

U Vladi Srbije, kako kažu, pripremaju i obrazloženje za indeksaciju penzija u skladu sa platama u javnom sektoru od aprila naredne godine. To je, da podsetimo, bio novi predlog Vlade pred odlazak misije, a koji bi trebalo da bude ugrađen u novi zakon o penzijskom osiguranju. U Nemanjinoj 11 naglašavaju da je predlog Vlade takav da se jasno vidi da neće biti neplanskog povećanja plata u javnom sektoru, a koje bi moglo uticati i da penzije počnu da rastu nekontrolisano od 2011.

U pripremi je i potpuno novi zakon, koji bi trebalo da se pozabavi fiskalnom odgovornošću. Prema onome što se ovih dana iz Vlade može čuti, upravo ovaj akt bi mogao da predstavlja i mali problem. Jer, još nema političke saglasnosti o mogućim rešenjima zakona, koji bi onemogućio bilo kakvo neplanirano trošenje novca iz državne kase, bilo da je reč o pristiglim prihodima i zaduženjima, bilo o prikupljenim donacijama.

- Ovaj zakon sadržaće i sve planove izvršnih vlasti za naredne godine, kako bi se valjano mogli planirati i prihodi i rashodi. Ukoliko se, na primer, neki od zakonom utvrđenih troškova povećava, mora se pronaći drugi rashod koji će za taj iznos biti smanjen. Sve ovo bi trebalo da kontroliše Fiskalno veće, koje će, prema planu, činiti nezavisni stručnjaci. Oni će se, osim kontrole, baviti i utvrđivanjem pravila fiskalne odgovornosti - tvrde u Vladi.

MMF očekuje ubrzani rast

Međunarpdni monetarni fond (MMF) ocenio je da će se Srbija postepeno vratiti na visoke stope rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2012. i 2013. godini. U novom izveštaju MMF-a o Srbiji procenjuje se da će se rast BDP-a ubrzati na pet odsto u 2012. godini, odnosno 5,5 odsto u 2013.

Povećanje plata

Kako je ovih dana najavljivao, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić za predstojeći susret sa misijom MMF priprema obrazloženje za predlog da se od jeseni, za neki procenat, povećaju plate u javnom sektoru i minimalne penzije. Za to, kako kaže, postoji i saglasnost ostalih partnera u Vladi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik