Monetarni odbor snizio referentnu kamatnu stopu na 8,5 posto

Bez autora
Apr 08 2010

Prema saopštenju Narodne banke Srbije, Monetarni odbor NBS je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona od danas iznosi 8,5 posto. U prvom tromesečju ove godine bazna inflacija zabeležila nulti rast i ukupna inflacija se nalazi ispod donje granice cilja.Takođe, agregatna tražnja je bila niža od očekivane i njen dezinflatorni efekat nastaviće se i u narednom periodu. U četvrtom tromesečju prošle godine pad bruto domaćeg proizvoda bio je veći od predviđenog, a u prvom tromesečju ove godine očekuje se usporeniji oporavak privredne aktivnosti.

Monetarni odbor snizio referentnu kamatnu stopu na 8,5 postoPrema saopštenju Narodne banke Srbije, Monetarni odbor NBS je na današnjoj sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu smanji za 0,5 procentnih poena i ona od danas iznosi 8,5 posto.

U prvom tromesečju ove godine bazna inflacija zabeležila nulti rast i ukupna inflacija se nalazi ispod donje granice cilja. Takođe, agregatna tražnja je bila niža od očekivane i njen dezinflatorni efekat nastaviće se i u narednom periodu. U četvrtom tromesečju prošle godine pad bruto domaćeg proizvoda bio je veći od predviđenog, a u prvom tromesečju ove godine očekuje se usporeniji oporavak privredne aktivnosti.

Svop aukcije, sa čijim organizovanjem je NBS počela 6. aprila, stvaraju mogućnost za povećanje direktne međubankarske trgovine devizama, a time i za povlačenje Narodne banke Srbije s međubankarskog deviznog tržišta.

Imajući u vidu pomenute dezinflatorne faktore, Monetarni odbor je odlučio da smanji stepen restriktivnosti monetarne politike. Međutim, inflatorni rizici i dalje postoje, pre svega u pogledu neizvesnosti trajanja i prenosa efekata depresijacije na cene, kao i u daljem kretanju cena hrane i monetarnog efekta fiskalne politike u narednom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik