MUP uveo nove elektronske usluge

Bez autora
Jun 03 2019

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uvelo je nekoliko novih elektronskih usluga za građane, između ostalog i nove kamere na graničnim prelazima, plaćanje administrativnih taksi platnim karticama u MUP-u, elektronsku kaznenu evidenciju, a od jula i mogućnost dostave vozačkih dozvola na kućnu adresu.Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je da MUP pomenutim aktivnostima želi da građanima uštedi vreme i trud, kao i da im omogući da brže dobijaju dokumenta i informacije koje su im potrebne. On je, kada su u pitanju nove kamere, rekao da ih od danas radi ukupno 13 na graničnim prelazima, a da će uskoro biti uvedene na svim prelazima u Srbiji.

MUP uveo nove elektronske uslugeMinistarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije uvelo je nekoliko novih elektronskih usluga za građane, između ostalog i nove kamere na graničnim prelazima, plaćanje administrativnih taksi platnim karticama u MUP-u, elektronsku kaznenu evidenciju, a od jula i mogućnost dostave vozačkih dozvola na kućnu adresu.

Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je na konferenciji za novinare da MUP pomenutim aktivnostima želi da građanima uštedi vreme i trud, kao i da im omogući da brže dobijaju dokumenta i informacije koje su im potrebne.

Stefanović je, kada su u pitanju nove kamere, rekao da ih od danas radi ukupno 13 na graničnim prelazima, a da će uskoro biti uvedene na svim prelazima u Srbiji.

On je objasnio da je, imajući u vidu početak turističke sezone, MUP danas pustio u rad servis kamera na graničnim prelazima preko svog sajta www.mup.gov.rs.

U delu sajta koji se zove ''kamere'' vide se ulaz i izlaz sa graničnih prelaza iz dve trake – dolazne i odlazne. Putem ove kamere građani će moći da vide da li ima gužve na prelazu i da prema tome planiraju svoje putovanje, objasnio je potpredsednik Vlade, uz napomenu da je ova aplikacija dostupna preko mobilnih telefona ili računara.

Stefanović je naveo da sledeća usluga koja se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu jeste sistem plaćanja administrativnih taksi i naknada na šalterima MUP-a platnim karticama putem post terminala.

Prema njegovim rečima, u prvoj fazi aktivnosti, ova usluga je moguća na pet mesta u Beogradu, među kojima i u policijskoj stanici u Ljermontovoj ulici, gde najveći broj građana podnosi zahteve za izdavanje pasoša.

Stefanović je najavio i da će uskoro ova usluga biti proširena na sve policijske uprave i stanice u Srbiji, dodavši da građani karticama mogu platiti usluge izdavanja lične karte i pasoša, prijave nestanka lične karte i pasoša, izdavanje uverenja o prebivalištu.

Na ovu potrebu su i sami građani ukazivali u prethodnom periodu i očekujem da naš sektor za informacione tehnologije u najkraćem roku izvrši sve neophodne pripreme da ovo postane standardni način plaćanja MUP-u, i to na svim mestima gde građani traže usluge, budući da se na ovaj način povećava efikasnost u našem radu, naglasio je on.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da počinje sa radom i projekat elektronske usluge i veb servisa koji se tiču kaznene evidencije, na kojima MUP radi zajedno sa Ministarstvom pravde.

Na platformi Ministarstva pravde i MUP-a građani će putem elektronskih obrazaca, bez odlaska u MUP, podnositi zahtev za uverenje o neosuđivanosti, rekao je Stefanović i dodao da je za ovu uslugu omogućeno elektronsko plaćanje.

On je, ističući značaj ove usluge, ukazao na to da se godišnje izda približno 750.000 uverenja te vrste.

Ova prva faza, koja podrazumeva izdavanje uverenja o neosuđivanosti punoletnih lica, potpuno je spremna, a u pripremi je druga kojom ćemo elektronsku upravu proširiti i na privredne subjekte, napomenuo je potpredsednik Vlade.

Prema njegovim rečima, pre mesec dana počela je da radi elektronska usluga koja omoćava uvid organima javne vlasti i nosiocima javnih ovlašćenja u status lica u kaznenoj evidenciji.

Ova evidencija je urađena zbog oko 500.000 zahteva MUP-a prema Ministarstvu pravde godišnje. Već u prvom mesecu rada ove aplikacije, broj zamolnica koji je upućen Ministarstvu pravde je smanjen za polovinu, naglasio je on.

Takođe, Stefanović je najavio da će od jula građanima biti omogućeno da se na šalterima policijskih stanica, nakon okončanja procedure, izjasne da li žele da im se vozačka dozvola dostavlja na kućnu adresu, ili pak hoće da opet dođu na šalter po dozvolu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik