Od jula e-upis u srednje škole i fakultete

Bez autora
Jun 11 2019

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će od sledećeg meseca elektronski upis biti omogućen za srednje škole i fakultete Beogradskog univerziteta.Jovanović je, nakon posete učenika Osnovne škole "Svetozar Marković" iz Vranja Kancelariji za IT i eUpravu, ponovio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade i da se u najvećoj meri oslanja na reformu prosvete. On je naveo da se ulaže u informatiku i računarstvo u osnovnim školama, formiraju se specijalistička odeljenja u srednjim školama i uvode novi smerovi na fakultetima.

Od jula e-upis u srednje škole i fakulteteDirektor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije Mihailo Jovanović najavio je danas da će od sledećeg meseca elektronski upis biti omogućen za srednje škole i fakultete Beogradskog univerziteta.

Jovanović je, nakon posete učenika Osnovne škole "Svetozar Marković" iz Vranja Kancelariji za IT i eUpravu, ponovio da je digitalizacija jedan od prioriteta Vlade i da se u najvećoj meri oslanja na reformu prosvete.

On je naveo da se ulaže u informatiku i računarstvo u osnovnim školama, formiraju se specijalistička odeljenja u srednjim školama i uvode novi smerovi na fakultetima.

Prema njegovim rečima, upis dece u prvi razred osnovne škole značajno je olakšan od ove školske godine jer škole same pribavljaju izvod iz matične knjige rođenih i dokaz o prebivalištu, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka.

Dokumenta će se na ovaj način pribavljati zahvaljujući primeni novog softvera koji je nastao kao rezultat rada Vlade, odnosno zajedničkog projekta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, MUP-a i Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu, precizirao je Jovanović.

On je objasnio da se grupa od približno 50 učenika od trećeg do osmog razreda upoznala sa poslovima u vezi sa programiranjem, obišla državni Data centar i oprobala se u radu IT tehnologija.

Ovo je prva poseta đaka Kancelariji za IT i eUpravu, budući da su upravo ovi osnovci osvojili brojne nagrade iz oblasti prirodnih, tehničkih i društvenih nauka, ukazao je on i najavio da će Kancelarija nastaviti da poziva u posetu najbolje osnovce iz cele Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik