Proizvođačke decembarske cijene u BiH više za 1,1 odsto

Bez autora
Jan 26 2022

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u decembru prošle godine više su za 1,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec, te više za 10,3 odsto u odnosu na isti mjesec 2020.

U decembru lani, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za jedan odsto, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježile rast od 8,5 odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u posljednjem mjesecu 2021. više su za 1,4 odsto u odnosu na novembar iste godine, te više za 13,3 odsto u odnosu na decembar 2020.

U decembru prošle godine, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 0,3 odsto, intermedijarnim proizvodima za 1,7 odsto, kapitalnim proizvodima za 2,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,9 odsto, dok je pad od 0,2 odsto zabilježen u trajnim proizvodima.

Proizvođačke cijene u decembru, u odnosu na isti mjesec 2020. više su u energiji za 7,3 odsto, u intermedijarnim proizvodima za 16,1 odsto, kapitalnim proizvodima za 4,7 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 3,7 odsto, te netrajnim proizvodima za 4,5 odsto.

U decembru u poređenju sa novembrom prošle godine, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,8 odsto, prerađivačkoj industriji za 1,2 odsto, te proizvodnji električne energije za 0,5 odsto.

U poređenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za 3,4 odsto, prerađivačkoj industriji za 12,5 odsto, te proizvodnji električne energije za dva odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik