Stopa rizika od siromaštva u 2018. iznosila 24,3 odsto

Bez autora
Oct 15 2019

Republički zavod za statistiku saopštio je danas da je po šesti put sprovedena Anketa o prihodima i uslovima života, čiji je cilj bio prikupljanje podataka na osnovu kojih se izračunavaju indikatori siromaštva, socijalne isključenosti i uslova života.Istraživanje se sprovodi jedanput godišnje, po standardizovanoj metodologiji, koja se primenjuje u svim državama članicama Evropske unije. Prema dobijenim rezultatima, stopa rizika od siromaštva u 2018. godini iznosila je 24,3 odsto i niža je za 1,4 procentna poena u odnosu na 2017.

Stopa rizika od siromaštva u 2018. iznosila 24,3 odstoRepublički zavod za statistiku saopštio je danas da je po šesti put sprovedena Anketa o prihodima i uslovima života, čiji je cilj bio prikupljanje podataka na osnovu kojih se izračunavaju indikatori siromaštva, socijalne isključenosti i uslova života.

Istraživanje se sprovodi jedanput godišnje, po standardizovanoj metodologiji, koja se primenjuje u svim državama članicama Evropske unije.

Prema dobijenim rezultatima, stopa rizika od siromaštva (ova lica nisu nužno siromašna, već samo imaju veći rizik da to budu) u 2018. godini iznosila je 24,3 odsto i niža je za 1,4 procentna poena u odnosu na 2017.

Stopa rizika od siromaštva ili socijalne isključenosti (ova lica su u riziku od siromaštva, ili su izrazito materijalno uskraćena, ili žive u domaćinstvima veoma niskog intenziteta rada) iznosila je 34,3 odsto i niža je za 2,4 procentna poena u poređenju sa 2017.

Prag rizika od siromaštva iznosio je 16.615 dinara, prosečno mesečno za jednočlano domaćinstvo. Za domaćinstva s dvoje odraslih i jednim detetom starosti do 14 godina prag rizika od siromaštva iznosio je 29.907 dinara, dok je za četvoročlano domaćinstvo s dvoje odraslih i dvoje dece starosti do 14 godina ovaj prag iznosio 34.892 dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik