Za prvih osam meseci izvoz IKT usluga dostigao 913 miliona evra

Bez autora
Oct 21 2019

Vlada Republike Srbije saopštila je danas da izvoz informaciono-komunikacionih usluga iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja. Za prvih osam meseci dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.Ono što posebno ohrabruje jeste suficit u razmeni usluga, koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku, on iznosi skoro pola milijarde evra i veći je od suficita u razmeni robe u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije o platnom bilansu.

Za prvih osam meseci izvoz IKT usluga dostigao 913 miliona evraVlada Republike Srbije saopštila je danas da izvoz informaciono-komunikacionih usluga (IKT) iz Srbije beleži konstantan i stabilan rast sa tendencijom daljeg povećanja.

Za prvih osam meseci dostigao je 913 miliona evra, što je dvostruko više nego u istom periodu 2016. godine i čak 26,4 odsto u poređenju sa prethodnom godinom.

Ono što posebno ohrabruje jeste suficit u razmeni usluga, koji je mnogo veći nego u tradicionalnim privrednim granama. U ovom trenutku, on iznosi skoro pola milijarde evra i veći je od suficita u razmeni robe u bilo kojoj oblasti, što pokazuje izveštaj Narodne banke Srbije (NBS) o platnom bilansu.

IKT sektor bio je u fokusu od samog početka Vlade premijerke Ane Brnabić, a to će se nastaviti i ubuduće, kao najperspektivnija privredna grana u Srbiji i jedan od najvećih pokretača privrednog rasta zemlje.

Vlada Srbije je krajem 2016. godine formirala Ministarski savet za IT i inovaciono preduzetništvo sa premijerkom Brnabić na čelu, koji je napravio plan za unapređenje IT sektora u Srbiji, u nameri da ga podrži. 

Pokrenuto je niz projekata za unapređenje obrazovanja, infrastrukture i pravnog okvira za razvoj IKT industrije.

Među najznačajnijim rezultatima Vlade u 2017, 2018. i 2019. godini za unapređenje IKT sektora izdvajaju se: uvođenje informatike kao obaveznog predmeta od petog razreda osnovne škole, povećanje upisnih kvota na IT smerovima fakulteta za više od 20 odsto, pokretanje izgradnje inovacione infrastrukture u koju je uloženo više od 100 miliona evra.

Takođe, sprovedena je reforma poreskih zakona koja omogućava poreske olakšice pri ulaganju u istraživanje i razvoj, u startapove, kao i u intelektualnu svojinu.

U okviru reforme obrazovanja, nastavlja se sa modernizacijom kako bi se mladi osposobili za poslove u 21. veku, a privreda bila konkurentnija.

Od ove školske godine uveden je brzi bežični internet u 500 škola, trenutno postoji približno 10.000 digitalnih učionica, što pokriva oko 200.000 đaka.

Specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama širom Srbije pohađa približno 1.000 učenika, što je gotovo šest puta više nego pre dve godine.

Vlada Srbije će nastaviti da radi na realizaciji projekata koje je Ministarski IT savet usvojio kao prioritetne i koji će doprineti daljem razvoju IKT industrije u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik