Počela prijava za subvencije u poljoprivredi

Bez autora
Dec 05 2023

Preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge mogu od danas do 2. februara 2024. da se prijave za dobijanje bespovratnih sredstava u iznosu od 25.000 do 400.000 evra za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti.

Prijave se podnose u online formi, u okviru softverskog rešenja Projekta konkurentne poljoprivreda Srbije koje se nalazi na sajtu tog projekta https://scap.rs/ i Uprave za agrarna plaćanja (UAP) http://www.uap.gov.rs.

Treći javni poziv za podnošenje prijava za utvrđivanje prava na korišćenje bespovratnih sredstava u okviru projekta za konkurentnu poljoprivredu u 2023, za koji je opredeljeno ukupno 750 miliona dinara, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - UAP, raspisalo je 27. novembra.

Prema podacima UAP predmet ovog poziva su su bespovratna sredstva za investicije koje se odnose na unapređenje konkurentnosti i veza unutar tržišnog lanca u oblasti prijema, manipulacije, utvrđivanje kvaliteta, dorade, skladištenja, prerade i plasmana ostalih useva, mleka i mlečnih proizvoda, kao i mesa i proizvoda od mesa.

Bespovratna sredstva namenjena su i za investicije u proizvodnju i plasmana vina, preradu, odnosno doradu, pakovanje i plasman pčelinjih proizvoda, plasman proizvoda starih i umetničkih zanata ili poslova domaće radinosti koji su sertifikovani, kao i za oinvesticije u otkup, preradu i pripremu za dalju prodaju i plasmana voća i povrća.

Ovaj projekat se finansira uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Svetske banke (SB) po finansijskom modelu 50:40:10, a to znači da je 50 odsto od ukupne vrednosti investicije sa pripadajućim porezima bespovratno, 40 odsto finansira se iz kredita poslovnih banaka, dok je obavezno učešće samih poljoprivrednika 10 odsto.

Direktni korisnici "Projekta konkurentne poljoprivrede u Srbiji" su fizička lica, nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, zadruge, preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća.

"Projekat konkurentne poljoprivrede Srbije" nastao je 2020. na inicijativu resornog ministarstva i uz finansijsku podršku SB, a u cilju osnaživanja mikro, malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača i preduzeća, ali i unapređenja celokupne poljoprivredne proizvodnje i konkurentnosti Srbije.

Do sada je poljoprivrednicima dodeljeno 30,3 miliona evra bespovratnih sredstava, odnosno u proseku od po 10.000 do 200.000 evra po korisniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik