Aflatoksin od danas na 0,05

Bez autora
Jul 01 2014

Od danas bi trebalo da stupi na snagu Pravilnik o izmenjenom sadržaju aflatoksina u mleku, prema kojem bi najviši dozvoljeni nivo ove materije bio 0,05 mikorograma po kilogramu. Kako smo mogli da čujemo od Gorana Stoparića, direktora sirovinskog sektora u Imleku, pravilnik se u ovoj kompaniji primenjuje od ponoći. Istovremeno, iz Ministarstva poljoprivrede tokom dana nismo mogli da dobijemo potvrdu o primeni pomenutog Pravilnika. U protekloj nedelji, na velikom skupu mlekara održanom u Novom Sadu, mogla se čuti inicijativa za odlaganje primene Pravilnika. Kako je tom prilikom rekao dr Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu, upućen je predlog Ministarstvu poljoprivrede da se primena Pravilnika, zbog zahtevnosti, odloži na "neko vreme".

Aflatoksin od danas na 0,05Od danas bi trebalo da stupi na snagu Pravilnik o izmenjenom sadržaju aflatoksina u mleku, prema kojem bi najviši dozvoljeni nivo ove materije bio 0,05 mikorograma po kilogramu.

Kako smo mogli da čujemo od Gorana Stoparića, direktora sirovinskog sektora u Imleku, pravilnik se u ovoj kompaniji primenjuje od ponoći.

Istovremeno, iz Ministarstva poljoprivrede tokom dana nismo mogli da dobijemo potvrdu o primeni pomenutog Pravilnika.

U protekloj nedelji, na velikom skupu mlekara održanom u Novom Sadu, mogla se čuti inicijativa za odlaganje primene Pravilnika. Kako je tom prilikom rekao dr Dejan Bugarski, direktor Uprave za veterinu, upućen je predlog Ministarstvu poljoprivrede da se primena Pravilnika, zbog zahtevnosti, odloži na "neko vreme" .

Da je ceo postupak zahtevan, te da podrazumeva ozbiljne promene u rukovanju na farmama potvrdio je prvi čovek sirovinskog sektora kompanije Imlek i podvukao da su zemlje EU imale na raspolaganju period od sedam godina, kako bi se "prešaltale" na izmene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik