Aktuelne mere agrarne politike

Bez autora
Apr 25 2013

Cilj nedavno usvojenog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju je unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje nivoa investicija. Svaki poljoprivredni proizvođač treba pouzdano i dugoročno zna kakvu podršku od države može da očekuje kako bi definisao obim proizvodnje i isplativost. Namera je da pomenuti zakon bude institucionalni i pravni instrument za kreiranje i vođenje stabilne, predvidive i dugoročne agrarne politike, što će biti postignuto definisanjem zakonske obaveze da najmanje pet posto budžeta Srbije mora biti usmereno u agrarni budžet. Planirano je da se sistem stabilne predvidivosti i ambijent za unapređenje i motivisanje poljoprivrednika na to da više ulažu uspostavi kroz zakonske odredbe o definisanju minimalnih podsticajnih sredstava. Premije za mleko u ovoj godini uvećane su za 40 posto, definisan je minimalni iznos podsticaja za biljnu proizvodnju od 6.000 dinara, a sufinansiraju se i investicije u područjima sa otežanim uslovima za rad.

Aktuelne mere agrarne politikeDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vlade Republike Srbije Senad Mahmutović izjavio je danas da je cilj nedavno usvojenog Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju unapređenje poljoprivredne proizvodnje i povećanje nivoa investicija.

Mahmutović je na prezentaciji tog zakona i aktuelnih mera agrarne politike u hotelu “Šumarice” u Kragujevcu naveo da je cilj i da svaki poljoprivredni proizvođač pouzdano i dugoročno zna kakvu podršku od države može da očekuje kako bi definisao obim proizvodnje i isplativost.

On je istakao da je namera da pomenuti zakon bude institucionalni i pravni instrument za kreiranje i vođenje stabilne, predvidive i dugoročne agrarne politike, što će biti postignuto definisanjem zakonske obaveze da najmanje pet posto budžeta Srbije mora biti usmereno u agrarni budžet.

Prema njegovim rečima, planirano je da se sistem stabilne predvidivosti i ambijent za unapređenje i motivisanje poljoprivrednika na to da više ulažu uspostavi kroz zakonske odredbe o definisanju minimalnih podsticajnih sredstava.

Mahmutović je napomenuo da su premije za mleko u ovoj godini uvećane za 40 posto, da je definisan minimalni iznos podsticaja za biljnu proizvodnju od 6.000 dinara, kao i da se sufinansiraju investicije u područjima sa otežanim uslovima za rad.

Prezentacija je održana u okviru kampanje resornog ministarstva, uz podršku Svetske banke, u cilju unapređenja komunikacije sa poljoprivrednicima i poljoprivrednim organizacijama, kao i sa pratećim savetodavnim službama na teritoriji Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik