Apel izvoznicima da ispune standarde kvaliteta

Bez autora
Aug 05 2014

Privredna komora Srbije (PKS) apeluje na domaće proizvođače prehrambenih proizvoda koji izvoze u Rusiju da se pridržavaju propisa i standarda kvaliteta neophodnih za plasman robe na rusko tržište. Tako neće zatvoriti vrata velikog, ali sve zahtevnijeg ruskog tržišta i na najbolji način će iskoristiti šanse koje ono pruža. PKS je, stoga, pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava koja se koriste u proizvodnji i zaštiti proizvoda, kako bi proizvođače i izvoznike upoznala sa obaveznim kvalitetom. Istovremeno, Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine uputila je inicijativu da pojača kontrolu kvaliteta proizvoda koji se izvoze u okvirima propisanih standarda za rusko tržište. Količina, kvalitet i kontinuitet isporuke veoma su važni za uspešan izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju. Poštujući zahteve ruskog tržišta u pogledu obezbeđivanja visokog nivoa kvaliteta, možemo značajno da povećamo obim izvoza naših prehrambenih proizvoda i, u izvesnoj meri, nadomestimo prekid izvoza iz drugih zemalja, preporuka je Svete Vasiljevića, direktora Predstavništva PKS u Moskvi.

Apel izvoznicima da ispune standarde kvalitetaPrivredna komora Srbije (PKS) apeluje na domaće proizvođače prehrambenih proizvoda koji izvoze u Rusiju da se pridržavaju propisa i standarda kvaliteta neophodnih za plasman robe na rusko tržište. Tako neće zatvoriti vrata velikog, ali sve zahtevnijeg ruskog tržišta i na najbolji način će iskoristiti šanse koje ono pruža.

PKS je, stoga, pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava koja se koriste u proizvodnji i zaštiti proizvoda, kako bi proizvođače i izvoznike upoznala sa obaveznim kvalitetom. Istovremeno, Ministarstvu poljoprivrede i životne sredine  uputila je inicijativu da pojača kontrolu kvaliteta proizvoda koji se izvoze u okvirima propisanih standarda za rusko tržište.

Količina, kvalitet i kontinuitet isporuke veoma su važni za uspešan izvoz prehrambenih proizvoda u Rusiju. Poštujući zahteve ruskog tržišta u pogledu obezbeđivanja visokog nivoa kvaliteta, možemo značajno da povećamo obim izvoza naših prehrambenih proizvoda i, u izvesnoj meri, nadomestimo prekid izvoza iz drugih zemalja, preporuka je Svete Vasiljevića, direktora Predstavništva PKS u Moskvi.

Ruska Federacija od 1. avgusta zabranila je uvoz voća i povrća iz Poljske, zbog velikog broja potvrđenih slučajeva prekomernog korišćenja pesticida i nitrata, kao i nedozvoljenog nivoa sadržaja u proizvodu.

Zabranom uvoza iz Poljske znatno je povećan broj zahteva ruskih uvoznika za tim proizvodima iz Srbije.

Izvoz hrane iz Srbije na rusko tržište porastao je, u prvoj polovini 2014. godine, za 68 procenata i dostigao 117 miliona dolara. Proizvođači jabuka izvezli su u Rusiju 32.400 tona tog voća, 100 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, dodaje se u saopštenju PKS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik