Austrijanci pomažu organsku proizvodnju na jugu Srbije

Bez autora
Jun 24 2013

Austrijska razvojna agencija ADA, posredstvom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa sedištem u Leskovcu, uložiće preko sto hiljada evra u projekat podrške proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji. Reč je o jednom od dva projekta u republici koji podržavaju proizvodnju zdrave hrane, a koji će trajati do polovine iduće godine. Podrška Austrijanaca koja podrazumeva podizanje svesti o značaju proizvodnje organske hrane, stručno osposobljavanje proizvođača i unapređenje proizvodnih procesa, sada je materijalizovana subvencijama za nabavku opreme u visini od 50 do 80 odsto potrebnih sredstava. Za ovu namenu predviđeno je više od sto hiljada evra od kojih je preko sedamdeset hiljada već podeljeno, a u narednih desetak dana će biti raspisan javni konkurs i za preostalu kvotu.

Austrijanci pomažu organsku proizvodnju na jugu SrbijeAustrijska razvojna agencija ADA, posredstvom Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga sa sedištem u Leskovcu, uložiće preko sto hiljada evra u projekat podrške proizvodnji organske hrane u južnoj Srbiji.

Reč je o jednom od dva projekta u republici koji podržavaju proizvodnju zdrave hrane, a koji će trajati do polovine iduće godine.

Kako objašnjava Ljupka Santai, vođa projekta, podrška Austrijanaca koja podrazumeva podizanje svesti o značaju proizvodnje organske hrane, stručno osposobljavanje proizvođača i unapređenje proizvodnih procesa, sada je materijalizovana subvencijama za nabavku opreme u visini od 50 do 80 odsto potrebnih sredstava. Za ovu namenu predviđeno je više od sto hiljada evra od kojih je preko sedamdeset hiljada već podeljeno, a u narednih desetak dana će biti raspisan javni konkurs i za preostalu kvotu.

Bespovratna sredstva dobijaju proizvođači i prerađivači za nabavku opreme, mehanizacije, rasada, stoke, peradi i pčelinjih rojeva, sa ciljem da se poboljšaju proizvodni kapaciteti za razvoj organske proizvodnje.

– Radićemo na unapređenju proizvodnih procesa, podizanju stručnog znanja, tehnologije i modernizacije poslovanja. Obučićemo i mlade poljoprivrednike koje ćemo vrlo brzo uključiti u proces proizvodnje, a u julu ćemo za njih organizovati studijsko putovanje sa posetom farmama u Austriji – ističe Ljupka Santai.

Po rečima Biljane Stanković, direktorke Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga, do sada su se javila 42 poljoprivredna gazdinstva, od kojih je 35 prešlo u drugu fazu. Prošlog utorka u sedištu Centra za razvoj u Leskovcu, uručeno je sedam ugovora o sufinansiranju nabavke opreme koje su potpisala dva proizvođača iz Trgovišta i po jedan iz Bresnice, Leskovca, Ivanja kod Bojnika, Bosilegrada i Korbevca kod Vranjske Banje.

Jedan od potpisnika je Goran Tasić iz Korbevca koji se bavi voćarstvom. On je za naš list rekao da je bespovratno dobio 4900 evra koje će iskoristiti za kupovinu cisterne i izgradnju sistema „kap po kap“. To neće biti dovoljno, pa će dodatna sredstva uložiti njegovo poljoprivredno gazdinstvo koje je registrovao 2006. godine.

– Proizvodnjom hrane bavio se moj deda, zatim otac, a ja nastavljam tu tradiciju. Moji voćnjaci prostiru se na dva hektara, od kojih jedan hektar zauzima dunja, na po dvadeset ari imam malinu i aroniju i na deset ari kupinu. Imam i šljive, jabuke i orahe. Od maline očekujem dve do dve i po tone, od kupine tri, a od dunje pet tona. Sa aronijom sam na početku i očekujem rod od oko jedne tone. Pored šestočlane porodice koja je uključena u proizvodnju, angažujemo i do pet radnika – rekao nam je ovaj proizvođač organske hrane.

Organska proizvodnja isključuje upotrebu hemijskih sredstava. Čestim kontrolama utvrđuje se da li se poljoprivrednici pridržavaju zahteva koje podrazumeva proizvodnja zdrave hrane. Tasić kaže da je pre dve nedelje imao kontrolu stručnjaka OCS-a (Organik kontrol sistem) iz Subotice.

Na naše pitanje da li se isplati ova proizvodnja, odgovara da je ovo nešto novo i da očekuje da posao krene na bolje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik