Bh. poljoprivrednici dobivaju plavi dizel

Bez autora
Mar 29 2010

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je inicijativu za izmjene Zakona o akcizama, a kojima će biti olakšan rad poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji. Suština inicijative jeste da se kroz sistem oslobađanja od plaćanja akcize ili povrata akcize, te oslobađanja od putarine na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivrednu mehanizaciju, tzv. plavi dizel, doprinese ukupnom porastu poljoprivredne proizvodnje - obrazlaže Hajrudin Podbičanin, pomoćnik ministra u Sektoru za carinsku politiku i tarife. Cilj ove inicijative je i porast zapošljavanja u poljoprivrednom sektoru. Realizacija te mjere trenutno je jedan od osnovnih prioriteta koji treba riješiti u što kraćem periodu, a najkasnije do proljetne sjetve. Ukidanje akcize i putarine dovest će do toga da će poljoprivrednici biti konkurentniji na domaćem tržištu. Kroz plaćanje PDV-a bit će nadoknađeni umanjeni budžetski prihodi.

Bh. poljoprivrednici dobivaju plavi dizelMinistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pokrenulo je inicijativu za izmjene Zakona o akcizama, a kojima će biti olakšan rad poljoprivrednih proizvođača u našoj zemlji.

Rast zapošljavanja

- Suština inicijative jeste da se kroz sistem oslobađanja od plaćanja akcize ili povrata akcize, te oslobađanja od putarine na dizel gorivo koje se koristi za poljoprivrednu mehanizaciju, tzv. plavi dizel, doprinese ukupnom porastu poljoprivredne proizvodnje - obrazlaže Hajrudin Podbičanin, pomoćnik ministra u Sektoru za carinsku politiku i tarife.

Veća konkurentnost

Prema njegovim riječima, cilj ove inicijative je i porast zapošljavanja u poljoprivrednom sektoru.

Smatra da je realizacija te mjere trenutno jedan od osnovnih prioriteta koji treba riješiti u što kraćem periodu, a najkasnije do proljetne sjetve. Ukidanje akcize i putarine, kako kaže Podbičanin, dovest će do toga da će poljoprivrednici biti konkurentniji na domaćem tržištu. Kroz plaćanje PDV-a bit će nadoknađeni umanjeni budžetski prihodi.

- Smatram posebno potrebnim oslobađanje od putarine, jer radne poljoprivredne mašine i ne koriste putnu infrastrukturu - kaže Podbičanin.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik