BiH će pooštriti kontrolu uvoza grožđa

Bez autora
Sep 09 2013

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će pripremiti propise kojim će uspostaviti kontrolu uvoza grožđa u BiH, te na taj način pomoći domaćim proizvođačima. U BiH se uvoze ogromne količine grožđa i mi moramo pooštriti kontrole, da se zna ko može uvoziti, rekao je ministar Šarović Oslobođenju, te dodao kako vinarsku industriju moramo razvijati na vlastitoj proizvodnji grožđa i domaćim autohtonim sortama a ne na uvoznom grožđu. Zdravko Marinković, direktor Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kazao je da je Grupacija proizvođača vina pri VTK BiH prošle godine raspravljala upravo o ovoj temi i zaključak te rasprave bio je da nije dobro po vinarsku industriju da se uvozi grožđe za vino kada imamo vlastito kvalitetne sorte.

BiH će pooštriti kontrolu uvoza grožđaMinistarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH će pripremiti propise kojim će uspostaviti kontrolu uvoza grožđa u BiH, te na taj način pomoći domaćim proizvođačima, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

- U BiH se uvoze ogromne količine grožđa i mi moramo pooštriti kontrole, da se zna ko može uvoziti, rekao je ministar Šarović Oslobođenju, te dodao kako vinarsku industriju moramo razvijati na vlastitoj proizvodnji grožđa i domaćim autohtonim sortama a ne na uvoznom grožđu.

Zdravko Marinković, direktor Sektora privrede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH kazao je da je Grupacija proizvođača vina pri VTK BiH prošle godine raspravljala upravo o ovoj temi i zaključak te rasprave  bio je da nije dobro po vinarsku industriju da se uvozi grožđe za vino kada imamo vlastito kvalitetne sorte.

U analizi vinskog sektora BiH, koju je 2012. godine uradila Organizacija za hranu i poljoprirvedu UN, procjenjuje se da je broj poljoprivrednih imanja-proiozvođača grožđa prvenstveno za proizvodnju vina 11.000, od čega je većina manjih proizvođača za sopstvene potrebe i lokalno tržište sa promjenjivim cijenama. Manje od 200 poljoprivrednih imanja proizvodi grožđe za više od dva hektara zemljišta.

Na osnovu istraživanja, procjenjuje se da je prodajna cijena litra vina u prosjeku sedam KM za registrirane proizvođače na loklanom tržištu, dvije KM za izvozno tržište.

Na osnovu ovih cijena, može se procijeniti da je vrijednost proizvodnje vina u BiH iznosila 59 miliona KM u 2010. godini što predstavlja 3,6 odsto BDP-a poljoprivrede i srodnih usluga u BiH i 0,27% ukupnog BDP-a u BiH. Potrošnja vina po glavi stanovnika u BiH 2012. iznosila je dva litra vina, a 2010. 5,4 litara.

Izvoz vina BiH privremeni vrhunac doživio je u 2010. godini sa vrijednošću od 5,76 miliona KM i prosječnom cijenom 1,95 KM po litru, što govori da se najviše izvoze nekvalitetna vina. Najveća tržišta su Hrvatska i Srbija, ali su značajna i ostala tržišta u regionu. Izvoz u EU je i dalje skroman. Iako je dozvoljena kvota za izvoz vina u EU 1,6 miliona litara, BIH je uspjela izvesti svega 200.000 litara u EU.

Istovremeno, vrijednost uvezenog vina se spustila sa 20,7 miliona KM u 2002. godini na 8,7 miliona KM u 2010.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik