Bodovima do podsticaja

Bez autora
Mar 30 2014

Novi pravilnik za raspodjelu podsticaja poljoprivrednicima zasnivaće se na sistemu bodovanja koji prednost daje proizvođačima mlađim od 30 godina i onima koji u domaćinstvu imaju više od dva nezaposlena radno sposobna člana. Pravilnik, o kojem će odbornici raspravljati na idućoj sjednici Skupštine grada, prednost daje poljoprivrednicima iz ruralnog područja i kojima je poljoprivredna proizvodnja osnovna djelatnost. Prema posebnim kriterijumima, poljoprivrednici koji se bave obradom zemljišta najviše bodova će dobiti ukoliko obrađuju više od šest hektara zemljišta. U zavisnosti od vrste životinja koju vlasnik uzgaja prednost dobija vlasnik koji uzgaja najviše grla te vrste, stoji u pravilniku.

Bodovima do podsticajaNovi pravilnik za raspodjelu podsticaja poljoprivrednicima zasnivaće se na sistemu bodovanja koji prednost daje proizvođačima mlađim od 30 godina i onima koji u domaćinstvu imaju više od dva nezaposlena radno sposobna člana.

Pravilnik, o kojem će odbornici raspravljati na idućoj sjednici Skupštine grada, prednost daje poljoprivrednicima iz ruralnog područja i kojima je poljoprivredna proizvodnja osnovna djelatnost.

Prema posebnim kriterijumima, poljoprivrednici koji se bave obradom zemljišta najviše bodova će dobiti ukoliko obrađuju više od šest hektara zemljišta.

- U zavisnosti od vrste životinja koju vlasnik uzgaja prednost dobija vlasnik koji uzgaja najviše grla te vrste - stoji u pravilniku.

Odbornik DNS-a u Skupštini grada Nenad Šibarević je rekao da je novi pravilnik urađen bolje nego svi prethodni.

- Pravilnik je kvalitetan, radili su ga stručnjaci iz oblasti poljoprivrede i smatram da će na Skupštini dobiti jednoglasnu podršku - kazao je Šibarević.

Iz Centra za razvoj i unapređenje sela su rekli da broj poljoprivrednika koji će dobiti podsticaj najviše zavisi od raspoloživog novca u budžetu grada.

- Visina podsticaja biće utvrđivana prema programu rada, koji prethodno treba da usvoji Skupština grada - kažu u Centru za selo.

Dodaju da je u ovoj godini za razvoj poljoprivrede i realizaciju projekata u oblasti poljoprivrede planirano milion maraka.

Milan Azarić iz Stričića je rekao da je potpisao ugovor za dobijanje podsticajnih sredstava radi kupovine traktora.

- Imam jedan traktor, ali kosim oko 54 hektara zemljišta, za šta mi je potreban još jedan da bih mogao obraditi toliku površinu - kazao je Azarić.

Uslovi

Podsticajna sredstva mogu ostvariti pravna i fizička lica koja su registrovana kao poljoprivredno gazdinstvo, raspolažu dovoljnim brojem poljoprivrednih mašina i posjeduju obradivo zemljište.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik