Da li je vreme za izlazak na njivu – odgovor šalje softver u SMS poruci

Bez autora
Jun 16 2020

Na poljoprivrednim dobrima u Vojvodini danas počinje korišćenje meteo-stanica koje će preko SMS poruka upozoravati proizvođače na vremenske prilike sedam dana unapred, ali i na stanje zemljišta i eventualno prisustvo bolesti.

Sombor, Inđija, Vrbas, Bačka Topola i Subotica su prve lokalne samouprave u Srbiji koje će dobiti najsavremenije meteo-stanice, koje će pomagati poljoprivrednicima da povećaju prinose.

Meteo-stanice instaliraju se u okviru reagionalnog projekta "Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem" koju realizuju NALED i "Telegrupa", uz podršku Nemačke razvojne agencije.

Diana Gligorijević iz "Telegrupe" rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da je meteo-stanica sklop senzora koji će omogućavati praćenje određenih parametara – i tla i atmosferskih prilika, odnosno vazduha u kojima se senzori nalaze.

"U zemlju se spuštaju do nivoa od 120 centimetara i uzorkuju na svakih 10 centimetara zemljište, vlažnost, ali i prisustvo veštačkog đubriva", navodi Gligorijevićeva.

Kada su u pitanju senzori koji se nalaze u vazduhu, kako je dodala, oni će pratiti oblačnost, pravac i jačinu vetra, ali i istovremeno bolesti i insekte koji bi mogli da ugroze kvalitet useva.

Upozorenje preko SMS poruke

Što se tiče slanja upozorenja, poljoprivrednike kroz mobilnu telefoniju i SMS poruke upozorava softverska platforma koja je povezana sa senzorskim sklopom.

"Svi poljoprivrednici koji su umreženi i imaju mobilni telefon dobijaju ovakvu vrstu informacije SMS porukama na svoj telefon", navodi Gligorijevićeva.

U Evropskoj uniji ta tehnologija se već koristi, najviše u Mađarskoj, Austriji i Italiji, a danas počinje pokretanje projekta u Vrbasu i Inđiji.

"Pouzdanost podataka 90 odsto"

Pouzdanost podataka je, statistički gledano, 90 odsto, navodi Gligorijevićeva i napominje da se prognoze daju sedam dana unapred, a na svakih 10 minuta se radi novo sakupljanje podataka.

"Svaki izlaz na njivu zapravo je trošak za benzin, đubrivo, pesticide i ostala sredstava – u proseku oko 500 evra. Možete da uštedite ako ne izlazite na njivu kada nije vreme za to. U nekoliko izlazaka isplaćujete investiciju u meteo-stanicu", ističe Gligorijevićeva.

Cena meteo-stanice zavisi od proizvođača, kao i količine, kaže Gligorijevićeva i ističe da postoji velika ambicija da se projekat sa pet lokalnih samouprava u Vojvodini proširi na ostatak Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik