Duvandžije ne znaju šta da seju

Bez autora
Jun 15 2014

Iako smo veliki potrošači duvanskih proizvoda, u Srbiji konstantno opada proizvodnja duvana, a osobito je u padu proizvodnja duvana tipa Berlej, koji ima dugu tradiciju u gajenju na severu Banata i Bačke. Najveći otkupljivač industrija Japan Tobako od ove godine, zato što im se to ne isplati, ne ugovara uzgoj Berleja, koji je za male proizvođače oduvek bio najsigurnija i najisplativija proizvodnja. Po rečima Šandora Zaboša iz Bogaraša nekada je u ataru tog sela bilo i do 100 hektara pod duvanom, a ove godine tek petnaestak. I broj proizvođača smanjio se nekoliko puta, od Sente do Telečke. Najviše zato što je cena po kilogramu duvana pala sa dva i po, koliko je plaćao Japan Tobako, na dva evra, koliko nude drugi otkupljivači. Nekada je zarada sa jutra duvana u proseku iznosila oko 1.500 evra. Ove godine biće sigurno manja za 30 posto, kaže Šandor.

Duvandžije ne znaju šta da sejuIako smo veliki potrošači duvanskih proizvoda, u Srbiji konstantno opada proizvodnja duvana, a osobito je u padu proizvodnja duvana tipa Berlej, koji ima dugu tradiciju u gajenju na severu Banata i Bačke.

Najveći otkupljivač industrija Japan Tobako od ove godine, zato što im se to ne isplati, ne ugovara uzgoj Berleja , koji je za male proizvođače oduvek bio najsigurnija i najisplativija proizvodnja.

Po rečima Šandora Zaboša iz Bogaraša nekada je u ataru tog sela bilo i do 100 hektara pod duvanom, a ove godine tek petnaestak. I broj proizvođača smanjio se nekoliko puta, od Sente do Telečke.

"Najviše zato što je cena po kilogramu duvana pala sa dva i po, koliko je plaćao Japan Tobako, na dva evra, koliko nude drugi otkupljivači. Nekada je zarada sa jutra duvana u proseku iznosila oko 1.500 evra. Ove godine biće sigurno manja za 30 posto", kaže Šandor.

Mnogi su odustali, između ostalog, i zato što je država kratkovido ukinula svaku vrstu premija toj proizvodnji, koja preko politike akciza donosi velike pare u budžet.

"Od države ne dobijamo ništa, ističe ovaj duvandžija. "Nekada smo tražili da se dinar po paklici cigareta bude podsticaj proizvodnji, no ni to nismo dobili", dodaje on.

Sreća je što proizvođači iz Bogaraša tradicionalno seju i druge useve, ponajviše kukuruz i sirak, a u domaćinstvu Zaboš , Šandorova supruga Erika gaji hrizanteme. No, i to je zbog besparice više ljubav nego biznis, jer su cene cvetova u otkupu gotovo prepolovljene.

Zato što ima veliki ulog kroz sušaru, mehanizaciju i plastenike, ovaj domaćin neće odustati od duvana. Ali mnogi već jesu, ili će to uraditi uskoro. Zato što nema jasnu i definisanu politiku i podršku proizvodnji duvana, poput zemalja u okruženju, državi ostaje da se bori sa posledicama, sa sve većim švercom rezanim duvanom i sve većom rupom u državnoj kasi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik