DZS: pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvoda

Bez autora
May 17 2010

Ukupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosio 1,39 milijardi kuna, što je 12,6 posto manje nego u istom razdoblju 2009. godine. Pritom je smanjen otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za 21,9 posto, a pala je i prodaja iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata za 8,2 posto. Prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila je 994,26 milijuna kuna i u ukupnoj vrijednosti otkupa i prodaje ima udio od 71,4 posto. Vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila je 398,5 milijuna kuna, što je 28,6 posto ukupnog otkupa i prodaje u prvom tromjesečju. U strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju najveći udio od 21,7 posto ima grubo obrađeno drvo. Vrijednost otkupa i prodaje grubo obrađenog drva iznosila je 302,6 milijuna kuna.

DZS: pad prodaje i otkupa poljoprivrednih proizvodaUkupan otkup i prodaja proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom je tromjesečju ove godine u Hrvatskoj iznosio 1,39 milijardi kuna, što je 12,6 posto manje nego u istom razdoblju 2009. godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Pritom je smanjen otkup od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava za 21,9 posto, a pala je i prodaja iz vlastite proizvodnje poslovnih subjekata za 8,2 posto.

Prodaja iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova iznosila je 994,26 milijuna kuna i u ukupnoj vrijednosti otkupa i prodaje ima udio od 71,4 posto.

Vrijednost otkupa od obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iznosila je 398,5 milijuna kuna, što je 28,6 posto ukupnog otkupa i prodaje u prvom tromjesečju.

U strukturi ukupnog otkupa i prodaje proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u prvom tromjesečju najveći udio od 21,7 posto ima grubo obrađeno drvo. Vrijednost otkupa i prodaje grubo obrađenog drva iznosila je 302,6 milijuna kuna.

Nešto manji udio, 20,6 posto, ima sirovo kravlje mlijeko kojeg je u prvom tromjesečju otkupljeno od obiteljskih gospodarstava i prodano iz vlastite proizvodnje pravnih osoba i njihovih dijelova u vrijednosti 286,6 milijuna kuna.

Po udjelu u ukupnoj vrijednosti otkupa i prodaje slijede žive svinje s 13,5 posto, živa goveda s udjelom od 12,2 posto, živa perad s 8,4 posto, ribe svježe ili ohlađene sa 6 posto, kokošja jaja s 4,3 posto, vino sa 4,2 posto, žitarice s 3,4 posto, ostalo povrće s 2,6 posto i ostali proizvodi s 3,1 posto.

Statistički podaci o prosječnim cijenama odabranih poljoprivrednih proizvoda pokazuju da je u prvom tromjesečju prosječna cijena merkantilne pšenice bila 804,34 kune po toni, a merkantilnog kukuruza 807,78 kuna po toni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik