Efikasnije upravljanje poljoprivrednim zemljištem

Bez autora
Jun 23 2014

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Zoran Rajić izjavio je danas da naša zemlja u oblasti poljoprivrede usklađuje svoje propise sa EU, u cilju očuvanja fonda poljoprivrednog zemljišta i njegovog potencijala. Rajić je na otvaranju trodnevne konferencije o poljoprivrednom zemljištu „Landnet 2014“ istakao da su neki od ciljeva usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravilima i izgradnja infrastrukture, ukrupnjavanje parcela i poseda, kao i povećanje konkurentnosti. Efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem nije moguće bez razvijenog tržišta poljoprivrednog zemljišta, ukazao je on i najavio da će resorno ministarstvo predložiti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se ta oblast regulisala. Ministarstvo je, kako je dodao, započelo značajne projekte komasacije u jugoistočnom i južnom delu Srbije, za koje su dobijena sredstva iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije i Vlade Nemačke.

Efikasnije upravljanje poljoprivrednim zemljištemDržavni sekretar Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Zoran Rajić izjavio je danas da naša zemlja u oblasti poljoprivrede usklađuje svoje propise sa EU, u cilju očuvanja fonda poljoprivrednog zemljišta i njegovog potencijala.

Rajić je na otvaranju trodnevne konferencije o poljoprivrednom zemljištu „Landnet 2014“ istakao da su neki od ciljeva usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim pravilima i izgradnja infrastrukture, ukrupnjavanje parcela i poseda, kao i povećanje konkurentnosti.

Efikasno upravljanje poljoprivrednim zemljištem nije moguće bez razvijenog tržišta poljoprivrednog zemljišta, ukazao je on i najavio da će resorno ministarstvo predložiti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu, kako bi se ta oblast regulisala.

Ministarstvo je, kako je dodao, započelo značajne projekte komasacije u jugoistočnom i južnom delu Srbije, za koje su dobijena sredstva iz predpristupnih IPA fondova Evropske unije i Vlade Nemačke.

Projekti koje realizuje nekoliko lokalnih samouprava poslužiće kao dobar primer drugima kako treba uticati na razvoj ruralnih sredina, objasnio je Rajić.

Predstavnik FAO zadužen za zemljište i ruralni razvoj iz kancelarije u Budimpešti Ričard Eberlin najavio je da će učesnici konferencije posetiti mesto Krivi vir u Boljevu, gde se sprovodi jedan od projekata komasacije.

Eberlin je ukazao na to da je posebno važna borba protiv napuštanja zemljišta, uz napomenu da FAO trenutno radi dve publikacije o bankama zemlje i fondovima za komasaciju.

Prema njegovim rečima, ova organizacija angažovana je i na izradi načela za odgovorne investicije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji.

Prvi sekretar za ekonomske odnose Ambasade Nemačke u Srbiji Jirgen Šmit podsetio je na to da Vlada Nemačke učestvuje u projektu komasacije u Srbiji od 2013. do 2015. godine sa milion evra, a EU sa 2,7 miliona evra.

Šmit je naveo da poljoprivreda u Srbiji doprinosi BDP-u sa više od 10 odsto, i objasnio da rascepkanost zemljišnih poseda u Srbiji sprečava efikasnost proizvodnje.

Predstavnik Delegacije EU u Srbiji Karl Hajnc Vogel istakao je da EU podržava Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine kroz projekat upravljanja zemljištem, uz ocenu da je ova konferencija veoma značajna kako za razmenu iskustava stručnjaka iz raznih zemalja, tako i za formiranje nacionalnih kapaciteta.

Trodnevnu konferenciju o poljoprivrednom zemljištu organizuju Uprava za poljoprivredno zemljište Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i FAO, uz finansijsku podršku GIZ-a.

Na skupu, koji je posvećen efikasnom upravljanju zemljištem, a pre svega komasaciji i zakupu zemljišta, učestvuje 104 stručnjaka iz više od 30 zemalja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik