Foča Pčelari vrcaju gubitke

Bez autora
Aug 05 2014

Loše vrijeme i nagle temperaturne razlike nisu zaobišle fočanske pčelare čiji će prinosi meda, kako već ocjenjuju, biti tri puta manji u odnosu na prošlu godinu. Iako većina još nije vrcala med, u Udruženju pčelara opštine Foča ističu da se već osjećaju gubici. Katastrofalna je godina, strahovito mali prinosi meda. Niske temperature, nagle promjene vremena, kiša i vjetar najviše su uticali na izuzetno male količine meda. Vrijeme ne dozvoljava ni ispašu pčela. Tri do četiri puta manje će biti prinosa nego lani, kaže predsjednik Udruženja pčelara Foča Radomir Mrgo, koji i sam ima oko 90 pčelinjih društava. Dodaje da ovako lošu godinu skoro ne pamti. Prije neki dan sam pokušao da vrcam, nisam ni kilogram meda uspio da sakupim. Jedno društvo daje, pet na daje. Pčelinja vaga koju imam se, evo, već mjesec ne pomjera, ističe Mrgo. Jovan Ivanović tri decenije se bavi pčelarstvom. Fabrika meda, koju je oformio na selu Zavait, nijedne godine ga ne izdaje. Ipak, ovako lošu godinu ne knjiži.

Foča Pčelari vrcaju gubitkeLoše vrijeme i nagle temperaturne razlike nisu zaobišle fočanske pčelare čiji će prinosi meda, kako već ocjenjuju, biti tri puta manji u odnosu na prošlu godinu.

Iako većina još nije vrcala med, u Udruženju pčelara opštine Foča ističu da se već osjećaju gubici.

- Katastrofalna je godina, strahovito mali prinosi meda. Niske temperature, nagle promjene vremena, kiša i vjetar najviše su uticali na izuzetno male količine meda. Vrijeme ne dozvoljava ni ispašu pčela. Tri do četiri puta manje će biti prinosa nego lani - kaže predsjednik Udruženja pčelara Foča Radomir Mrgo, koji i sam ima oko 90 pčelinjih društava. Dodaje da ovako lošu godinu skoro ne pamti.

- Prije neki dan sam pokušao da vrcam, nisam ni kilogram meda uspio da sakupim. Jedno društvo daje, pet na daje. Pčelinja vaga koju imam se, evo, već mjesec ne pomjera - ističe Mrgo.

Jovan Ivanović tri decenije se bavi pčelarstvom. Fabrika meda, koju je oformio na selu Zavait, nijedne godine ga ne izdaje. Ipak, ovako lošu godinu ne knjiži.

- Ova godina je po prinosima gotovo najslabija, podbacila je skroz. Pčele su prilično potrošile sav svoj prinos u ovom kišnom periodu - rekao je Ivanović.

Deceniju više od Ivanovića pravljenjem proizvoda od meda bavi se Krsto Zarić, koji je takođe razočaran ovom godinom.

- Lani sam imao više od dvije tone meda, ove ako bude samo za lične potrebe, biće dobro. Kiša ne da pčelama na ispašu, ni biljke ne mogu da daju nektar, sve slabo skroz, osloniću se na zalihe. Očekivali smo da avgust bude nešto bolji, ali vremenske prognoze nas ne čine optimistima - priča Zarić.

Podsticaji

Udruženje pčelara u Foči broji oko 40 članova koji zajedno posjeduju oko 2.500 košnica. Njih 20 sa 1.300 košnica ima pravo na subvencije resornog ministarstva.

U Udruženju ističu da nisu u potpunosti zadovoljni subvencijama koje iznose od četiri do šest maraka po košnici, ali da im je to jedina pomoć.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik