Francuska će pomoći crnogorsku poljoprivredu

Bez autora
Jun 05 2013

Ministri poljoprivrede Crne Gore i Francuske Petar Ivanović i Stefan Le Fol potpisali su u Parizu Sporazum o saradnji dva ministarstva, što je prvi korak ka dugoročnoj saradnji Crne Gore i Francuske. Prilikom susreta, Ivanović je upoznao Le Fola sa trenutnom situacijom i ciljevima daljeg razvoja crnogorske poljoprivrede. Na sastanku je razgovarano i o potencijalnoj saradnji kroz pomoć u edukaciji, istraživanju i konkretnim projektima koji imaju za cilj unaprjeđenje crnogorske poljoprivrede. Takođe, bilo je riječi i o političkoj podršci Francuske Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Na evropskom nivou Francuska je mnogo radila na međunaradnoj saradnji, gdje ističem iskustvo sa Hrvatskom koje bi rado prenijeli kroz saradnju sa Crnom Gorom. Ono što je primijetno jeste veliki napredak u posljednjem periodu u crnogorskoj poljoprivredi, i jasno je da ovaj trend ide uzlaznom putanjom.

Francuska će pomoći crnogorsku poljoprivreduMinistri poljoprivrede Crne Gore i Francuske Petar Ivanović i Stefan Le Fol potpisali su u Parizu Sporazum o saradnji dva ministarstva, što je prvi korak ka dugoročnoj saradnji Crne Gore i Francuske.

Prilikom susreta, Ivanović je upoznao Le Fola sa trenutnom situacijom i ciljevima daljeg razvoja crnogorske poljoprivrede. Na sastanku je razgovarano i o potencijalnoj saradnji kroz pomoć u edukaciji, istraživanju i konkretnim projektima koji imaju za cilj unaprjeđenje crnogorske poljoprivrede.

Takođe, bilo je riječi i o političkoj podršci Francuske Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj uniji.
 
“Na evropskom nivou Francuska je mnogo radila na međunaradnoj saradnji, gdje ističem iskustvo sa Hrvatskom koje bi rado prenijeli kroz saradnju sa Crnom Gorom. Ono što sam primijetio jeste veliki napredak u posljednjem periodu u crnogorskoj poljoprivredi, i jasno je da ovaj trend ide uzlaznom putanjom”, kazao je Lefol.
 
Ivanović je istakao da je potpisani sporazum značajan za političku podršku na putu ka EU, kao i za razvoj poljoprvrede u Crnoj Gori.

“Sporazum koji smo danas potpisali predstavlja krupan korak ka daljoj saradnji sa Francuskom, koja će ići u dva pravca: politička podrška procesu pregovaranja u oblasti poljoprivrede i strateška saradnja kroz podsticanje edukacije, istraživanje i investicije u sektoru poljoprovrede. Sa ministrom Lefolom razgovarao sam o konkretnim projektima, naročito u oblasti organske proizvodnje i boljeg korišćennja vodnih resursa”, izjavio je Ivanović.

Ivanović se sastao i sa direktorom Agencije za plaćanje Edvardom Žosaom, koji je izrazio spremnost u pružanju podrške oko uspostavljanja registra farmi, odnosno poljoprivrednih domaćinstava. Ponudio je i svoju podršku u vidu stručne i tehničke pomoći i najavio posjetu Crnoj Gori u drugoj polovini ove godine.
 
Ministar poljoprivrede sastao se i sa predsjednikom Nacionalne federacije sindikata poljoprivrednih proizvođača Gzavijeom Belanom.
 
“Veliko mi je zadovoljstvo da čujem da jedna tako mala zemlja ima veliki potencijal baziran na brojnim resursima, koji pravom tehnologijom i znanjem mogu biti iskorišćeni na pravi način. Potencijali vaše poljoprivrede interesantni su za francuske investitore”, izjavio je Belan.

Posjetu Parizu, Ivanović je iskoristio da se sastane sa predsjednikom Poljoprivredne komore Francuske Gi Vaserom. Vaser je naglasio da je ključni značaj osnivanja Nacionalnog instituta za naučna istraživanja, što je predstavljalo dodatan izazov i podsticaj za unaprjeđenje sektora poljoprivrede.
 
Vaser je istakao da je, nakon što je Crna Gora dobila status kandidata za ulazak u EU, veoma važno voditi računa o geografskom porijeklu prozvoda i zaštiti životne sredine, navodeći to kao glavni adut razvoja poljoprivrede Crne Gore. Naveo je primjer zaštite autohtonih proizvoda, prije svega crnogorski Vranac, gdje je uočio prostor za dalji razvoj i podsticanje konkurentnosti crnogorske poljoprivrede i generisanje izvoza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik