GIZ: Reforme u poljoprivredi moraju odmah da počnu

Bez autora
Jul 07 2014

Reforme u oblasti poljoprivrede u Srbiji moraju odmah da počnu, izjavio je danas predstavnik nemačke organizacije GIZ Branislav Milić ukazujući da su najveći problemi u institucijama koje nemaju kapacitete, zatim mala budžetska izdvajanja i nepripremljenost poljoprivrednih proizvođača. Problemi u ovoj oblasti su veliki i poslednji izveštaj Evropske komisije kaže da je ova oblast u crvenoj boji i da reforme moraju odmah da se počnu. Cilj je usklađivanje sa evropskim standardima, naglasio je Milić. Govoreći o budžetskim izdvajanjima za poljoprivredu, on je rekao da su sredstva koja se izdvajaju nedovoljna i da je važno da ona budu veća kako bi se pokazalo EU da Srbija ima novca da delom finansira projekte koje EU želi da sprovede u našoj zemlji. Veliki problem je i nepripremljenost naših proizvođača. Niko aktivno ne radi sa poljoprivrednim proizvođačima. I u Hrvatskoj, koja je bila pripremljenija od nas ostali IPA fondovi neiskorišteni, rekao je Milić.

GIZ: Reforme u poljoprivredi moraju odmah da počnuReforme u oblasti poljoprivrede u Srbiji moraju odmah da počnu, izjavio je danas predstavnik nemačke organizacije GIZ Branislav Milić ukazujući da su najveći problemi u institucijama koje nemaju kapacitete, zatim mala budžetska izdvajanja i nepripremljenost poljoprivrednih proizvođača.

"Problemi u ovoj oblasti su veliki i poslednji izveštaj Evropske komisije kaže da je ova oblast u crvenoj boji i da reforme moraju odmah da se počnu. Cilj je usklađivanje sa evropskim standardima ", naglasio je Milić gostujući na RTS-u.

Govoreći o budžetskim izdvajanjima za poljoprivredu, on je rekao da su sredstva koja se izdvajaju nedovoljna i da je važno da ona budu veća kako bi se pokazalo EU da Srbija ima novca da delom finansira projekte koje EU želi da sprovede u našoj zemlji.

"Veliki problem je i nepripremljenost naših proizvođača. Niko aktivno ne radi sa poljoprivrednim proizvođačima. I u Hrvatskoj, koja je bila pripremljenija od nas ostali IPA fondovi neiskorišteni", rekao je Milić.

On je dodao i da Ministarstvu poljoprivrede teško može da iznese ceo proces i da kompletna vlada mora da se posveti ovom problemu.

Milić je podsetio i da Srbija još nije potpisala sektorski sporazum sa EU, koji prethodi korišćenju sredstva iz pretpristupnih fondova za ovu oblast, što po njemu znači da se sredstva ne mogu koristiti naredne dve do tri godine.

Počela isplata subvencija poljoprivrednicima

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine obavestila je poljoprivredne proizvođače da je podsećajući da je od početka godine isplaćeno oko 13 milijardi dinara na osnovu svih vrsta subvencija.

To se odnosi na poljoprivrednike koji su ostvarili pravo na subvencije na osnovu Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na podsticaje u stočarstvu za kvalitetna priplodna grla, za koji se zahtevi podnose od 20. maja do 15. jula 2014. godine.

Na osnovu tog pravilnika poljoprivrednim proizvođačima je isplaćeno oko 70.800.000 dinara.

Od početka godine poljoprivrednim proizvođačima koji su ostvarili pravo na subvencije na račune je isplaćeno oko 13 milijardi dinara na osnovu svih vrsta subvencija.

Isplata podsticaja na osnovu Pravilnika o načinu ostvarivanja prava na osnovne podsticaje u biljnoj proizvodnji u 2014. godini, u iznosu od 6.000 dinara po hektaru, realizovana je gotovo u celosti.

U narednom periodu nastaviće se sa isplatama, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik