Golubović: Hrana u Srbiji neće sadržati GMO

Bez autora
May 18 2014

Srbija neće uvoziti niti proizvoditi genetski modifikovano seme za poljoprivredne i prehrambene proizvode i srpska vlada je na putu da to obezbedi u okviru pregovora o ulasku zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao i usaglašavanjem propisa za zakonima Evropske unije. To je, u Briselu, posle završetka skrininga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju pregovora o članstvu EU - Srbija, saopštio šef srpskog tima, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Danilo Golubović, uz napomenu da je to nužno jer sadašnji srpski zakon o tome nije dovoljno jasan. On je to rekao na pitanje novinara da li se Srbija u sklopu pregovora sa EU takođe već uključuje u zaštitu svoje poljoprivrede i hrane, jer je to i veliko otvoreno pitanje u pregovorima EU i SAD, posebno kad je reč o genetski modifikovanim organizmima i hormonima u mesu.

Golubović: Hrana u Srbiji neće sadržati GMOSrbija neće uvoziti niti proizvoditi genetski modifikovano seme za poljoprivredne i prehrambene proizvode i srpska vlada je na putu da to obezbedi u okviru pregovora o ulasku zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju, kao i usaglašavanjem propisa za zakonima Evropske unije.

To je, u Briselu, posle završetka skrininga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja u cilju pregovora o članstvu EU - Srbija, saopštio šef srpskog tima, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva Danilo Golubović, uz napomenu da je to nužno jer sadašnji srpski zakon o tome nije dovoljno jasan.

On je to rekao na pitanje novinara da li se Srbija u sklopu pregovora sa EU takođe već uključuje u zaštitu svoje poljoprivrede i hrane, jer je to i veliko otvoreno pitanje u pregovorima EU i SAD, posebno kad je reč o genetski modifikovanim organizmima i hormonima u mesu.

Srpski državni sekretar je naglasio da je u sklopu završetka pregovora o ulasku Srbije u Svetsku trgovinsku organizaciju jedan od uslova usaglašavanje zakona o genetski modifikovanim organizmima.

- Ono što je sigurno - podvukao je Golubović - jeste da Srbija neće uvoziti, niti uzgajati seme koje je genetski modifikovano, a o ostalim delovima izmene zakona će nova Vlada Srbije odlučivati u saradnji sa stručnom javnošću u zemlji.

- Sadašnji zakon nije bezbedan, niti jasan, konkretan i ne štiti na dovoljan način naše stanovništvo i naša je želja da izmene zakona budu takve da zakon bude jasan, primenjiv i da pravila igre budu u potpunosti priznata - rekao je srpski državni sekretar.

Srpska vlada već sad priprema izmene zakona o bezbednosti hrane i približava ga zakonodavstvu Evropske unije, ukazao je Golubović.

- Smatramo da će nakon toga Srbija, koja je i dosad imala u tim oblastima štaviše i strožiji nadzor nad hranom i kad je reč o zaštiti bezbednosti potrošača, u potpunosti usaglasiti propise na tom području i da time postanemo deo evropske zajednice i u ovom segmentu - zaključio je Golubović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik