Heljde sve više podno Sjemeća

Bez autora
Nov 23 2022

Heljda za koju se tvrdi da je izuzetno ljekovita, a čiji se samljeveni plod dodaje hljebnom tijestu i tako konzumira, u opštini Rogatica iz godine u godinu dobija sve više prostora za sjetvu.

Prošle godine sijana je na oko pola hektara zemljišta, a proljetos je zasijana na više od jednog hektara, podaci su Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti u opštinskoj upravi.

Koristeći se iskustvom poznatijih uzgajivača heljde ovoj biljnoj kulturi okrenuo se i Radoje Kojić zvani Dule, koji je u Rogaticu došao egzodusom Srba iz Sarajeva 1996. Devastirano rodno selo Adroviće podno Sjemeća nije zaboravio. Vraća mu se tokom ljeta svake godine.

Boreći se s korovom i divljim svinjama, kojima su stanište obližnje šume Sjemeća, ponešto i posije u zemlju koja mu je ostala od djeda i oca. Nisu to velike površine, ali je dovoljno da se nešto korisno uradi i selo potpuno ne napusti.     

- Idemo za onim što je manje izazovno za divlje svinje i ostale štetočine u poljoprivredi. Tako smo prošle godine došli i do sjetve heljde, kao kulture koja se kod nas ranije nije sijala. Posijali smo manju količinu ali dovoljno da smo došli do sjemena kojim smo u ovogodišnjoj sjetvi zasijali 1,5 dunuma i nakon žetve ubrali smo nešto oko 500 kilograma. Možda je trebalo da bude i više, ali ovo je bilo izuzetno sušno ljeto tokom koga na Sjemeć i okolinu nije pala nijedna čestita kiša zbog čega smo i s ovim zadovoljni - priča Kojić koji je svoju heljdu uredio na stari dobri trijer.

Ni cijene heljde nisu niske.

- Sve je više interesovanja za nju, a prodaje se po četiri marke u zrnu, a samljevena od osam do 10 maraka po kilogramu - reče Kojić.

Mušterija ima, pa će dogodine, nada se, najvjerovatnije biti više površina pod heljdom.

Ovu kulturu sije i porodica Ećimović u Rogatici na svom imanju u selu Grivci. Milomir Ećimović kaže da je heljda dobrog kvaliteta, naglašavajući njenu ljekovitost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik