Hrvatski duhani ugovorili petinu više površina za 2024.

Bez autora
Apr 15 2024

Hrvatski duhani, dio BAT-a završili su proces ugovaranja nove sezone, povećavši ugovorene površine i privukavši nove proizvođače.

Tvrtka je ugovorila ukupno 2106 hektara, 19 posto više nego lani, uz 39 novih ugovora za proizvodnju pa taj tržišni lider sada broji 245 kooperanata zainteresiranih za uzgoj biljke čija otkupna cijena u protekle dvije godine porasla više od 50 posto.

“Rast interesa poljoprivrednika za proizvodnju duhana potvrda je da ova proizvodnja ima budućnost u Hrvatskoj i da su kooperanti prepoznali naše napore za osiguranjem dugoročne održivosti i profitabilnosti proizvođača”, istaknula je Aleksandra Grigić, predsjednica Uprave Hrvatskih duhana.

Cijene su 2023. porasle 35 posto, dok, primjerice, cijene kukuruza i pšenice bilježe pad od 44, odnosno 40 posto, podaci su DZS-a. Prema posljednjim dostupnim podacima, preklani je duhan rasađen na više od 3000 hektara, a ubrano je 6303 tone lista. Unatoč zahtjevnim uvjetima, proizvođači su ostvarili prinos od 2,1 tonu duhana po hektaru. Pozitivne rezultate i gotovo dvostruko veći urod očekuju i u Agroduhanu, kaže direktor Krešimir Hrgović. “Po broju ugovorenih površina narasli smo 31 posto i sada imamo ukupno 635 hektara i 90 kooperanata, 12 više nego lani odnosno 16 posto. Nijedan stari kooperant nije nas napustio”, kaže. U 2024. očekuju od 1,4 do 1,5 milijuna kilograma duhanskog lista. Kada je riječ o očekivanoj zaradi, gledajući treću otkupnu klasu duhana s cijenom od 3,40 eura po kilogramu, mogla bi dosegnuti od 4,76 do 5,1 milijun eura bruto, uračuna li se državna potpora po kilogramu uzgojenog lista koja iznosi 1,16 eura, tumači Hrgović.

poster

“Duhan zaista ima konstantan rast ugovorene cijene, u odnosu na prošlu godinu, ovisno od klase, cijena mu je porasla za 13 do 15 posto u odnosu na prošlu isplaćenu godinu, a cijene energenata kooperantima bi trebale pasti”, zaključio je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik