Institut za stočarstvo od strateškog značaja za Srbij

Bez autora
Mar 27 2024

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija u Vladi Republike Srbije Jelena Begović sa delegacijom Ministarstva posetila je danas Institut za stočarstvo kako bi razgovarala sa rukovodstvom i direktorom Nikolom Delićem, Upravnim odborom, Naučnim većem i istraživačima ovog instituta.

Poseta je sprovedena kao deo šireg plana za obilazak instituta koji posluju na teritoriji Republike Srbije u cilju upoznavanja sa njihovim svakodnevnim radom, strategijama za dalji razvoj, kao i potencijalnim problemima i mogućnostima za njihovo rešenje.

Begović je tom prilikom istakla da su ovakvi instituti od strateškog značaja za Srbiju.

Ministarka je ukazala na to da je izuzetno važno da se instituti razvijaju, prate savremene trendove i tokove i uoče opasnosti za razvoj, kao i da uvek budu korak ispred.

Ona je naglasila da je naučna saradnja važna jer nauka postaje ključna s obzirom na velike globalne izazove kao što su rast populacije i klimatske promene.

Begović je dodala da je važno da instituti u svom razvoju prate trendove i istakla značaj međunarodne saradnje.

Imamo velike globalne izazove i svi želimo zdravu i kvalitetnu hranu, ali u dovoljnim količinama. Sa klimatskim promenama i razvojem novih tehnologija javljaju se i novi trendovi u nauci i inovacijama, pa tako i naši instituti moraju da prate te trendove i da imaju spreman odgovor na svaki izazov, poručila je Begović.

Direktor Instituta za stočarstvo Nikola Delić rekao je da je sastanak bio produktivan i da su od ministarke Begović dobili nove predloge koje će uvažiti i na kojima žele da krenu da rade.

Razgovarali smo o svim otvorenim temama vezano za nauku, za našu oblast istraživanja.Čuli smo mnogo iskrenih i realnih predloga, kako možemo da napravimo jedan krupan iskorak ka budućnosti. Što se tiče samog Instituta treba ići ka projektima, kako domaćim tako i međunarodnim i to je naš najveći izazov, istakao je Delić.

Delić je napomenuo da su najteža vremena što se tiče pada stočnog fonda prošlost, jer država je preduzela mere i gotovo da ne postoji grana u stočarstvu koju nije finansijski podržala.

Mislim da će mere dovesti do zaustavljanja opadanja stočarskog fonda. Moramo raditi prvenstveno na uvođenju reda u toj oblasti, a zatim i na kvalitativnom pomaku. Kao ustanova i glavna odgajivačka organizacija uradili smo softver koji će uvesti dosta reda u tu oblast, zaključio je Delić.

Institut za stočarstvo osnovan je 1948. godine i jedinstven je po svom eksperimentalnom centru - ,,laboratoriji na otvorenom” u kojem se obavljaju naučna i razvojna istraživanja u oblasti stočarstva i proizvodnje zdrave-biološki vredne hrane.

Institut je od 2003. godine ovlašćen za glavnu odgajivačku organizaciju za selekciju i matičnu evidenciju priplodne stoke u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik