Jabukama osvajaju svet

Bez autora
Jun 23 2014

Da su jabuke s padina Fruške gore već postale poznat brend na svetskoj pijaci svedoči i podatak da "Atos fruktum" iz Male Remete u iriškoj opštini svoje proizvode plasira na tržišta Rusije, Engleske, Nemačke, a više od 1.600 tona izvozi u skandinavske zemlje. Izvoz jabuka iz ovog dela Srema i dalje će rasti, pošto će ovaj posao za više od 20 udruženih plantažera obavljati "Fruškogorska kooperativa", čiji će izvozni kapacitet sa sadašnjih osam porasti na 20.000 tona svežih jabuka. "Atos fruktum" danas ima sto hektara plantaže zasađene jabukom i proizvodi oko 8.000 tona ovog voća godišnje, od čega 80 odsto ide na svetsko tržište. Pošto su izvozne šanse mnogo veće, "Atos fruktum" je predložio da se formira "Fruškogorska kooperativa" da se udruženo, umesto sadašnje hladnjače "Atos fruktuma" kapaciteta 3.500 tona, podigne nova moderna "ulo" hladnjača, čiji bi kapacitet bio 20.000 tona.

Jabukama osvajaju svetDa su jabuke s padina Fruške gore već postale poznat brend na svetskoj pijaci svedoči i podatak da "Atos fruktum" iz Male Remete u iriškoj opštini svoje proizvode plasira na tržišta Rusije, Engleske, Nemačke, a više od 1.600 tona izvozi u skandinavske zemlje. Izvoz jabuka iz ovog dela Srema i dalje će rasti, pošto će ovaj posao za više od 20 udruženih plantažera obavljati "Fruškogorska kooperativa", čiji će izvozni kapacitet sa sadašnjih osam porasti na 20.000 tona svežih jabuka.

"Atos fruktum" danas ima sto hektara plantaže zasađene jabukom i proizvodi oko 8.000 tona ovog voća godišnje, od čega 80 odsto ide na svetsko tržište. Pošto su izvozne šanse mnogo veće, "Atos fruktum" je predložio da se formira "Fruškogorska kooperativa" da se udruženo, umesto sadašnje hladnjače "Atos fruktuma" kapaciteta 3.500 tona, podigne nova moderna "ulo" hladnjača, čiji bi kapacitet bio 20.000 tona.

- Lane smo, a to je prvi put posle 25 godina, izvezli oko 1.600 kubika naših jabuka u Englesku. Tržište već postoji, a formiranjem kooperative i objedinjavanjem dvadesetak proizvođača iz ovih krajeva postaćemo treća regija u Evropi po plasmanu jabuka - naglasio je Mitar Deurić, direktor "Atos fruktuma" i direktor tek osnovane "Fruškogorske kooperative".

Ideja o kooperativi naišla je i na bezrezervnu podršku Ministarstva poljoprivrede Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i lokalnih vlasti u opštini Irig.

- Svetsko tržište traži kvalitetnu jabuku i kooperativa mora to da obezbedi. To znači zajednički nastup na tržištu Evrope s proizvodima istog kvaliteta. Da bi se to postiglo, moramo da imamo hladnjaču, službu logistike i skladištenja, a posebno su važni buduća služba za konsalting i kontrolu proizvodnje i, na kraju, služba marketinga i prodaje. Jabuke sa 20 imanja moraju, jednostavno, biti proizvedene po istoj tehnologiji i onda je sigurno da ćemo postati treća regija u Evropi po njihovoj proizvodnji - zaključio je Deurić.

Hladnjača niče u dve faze

NOVA hladnjača, kapaciteta 20.000 tona jabuka, počeće ovog leta da se gradi u selu Jazak, u blizini istoimene fabrike vode. Gradiće se u dve faze, a prva kapaciteta deset tona, čija izgradnja počinje ove godine, već 2015. prihvatiće jabuke iz fruškogorskih plantaža. Druga faza gradnje počinje sledeće godine, da bi za berbu 2016. hladnjača imala kapacitet od svih 20.000 tona.

Vinarija

Pored sto hektara jabuka, "Atos fruktus" ima i 15 hektara vinograda i vlastitu vinariju u Maloj Remeti, opremljenu po najnovijoj tehnologiji. Ove jeseni će obaviti prvu berbu i proizvesti 100.000 boca vina. U njoj će stručni saradnik biti Francuz Dominik Delteil, čuveni svetski enolog.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik