Kisela zarada od višanja

Bez autora
Jul 06 2014

Berba višnje je pri kraju. Rod je dobar, ali su proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom od oko 30 dinara za kilogram. Kažu, zarade gotovo i da nema. Izvoznici nisu kupovali veće količine, jer još imaju u zalihama oko 15.000 tona višnje prošlogodišnjeg roda. Nestabilno vreme, sa čestim kišama, umanjilo je kvalitet višnje. Trgovci su, tamo gde je bila veća ponuda, kupovali samo prvoklasan rod. Trenutna cena višnje prve klase je između 40 i 45 dinara. Višnja nije kvaliteta kao prošle godine, vodena je mnogo, nema šećera, suva materija je dosta slaba, kaže Zoran Savić iz firme "Zis Kejt" u Aranđelovcu. Prošlogodišnja otkupna cena višnje bila je nešto veća - 50 dinara za kilogram.

Kisela zarada od višanjaBerba višnje je pri kraju. Rod je dobar, ali su proizvođači nezadovoljni otkupnom cenom od oko 30 dinara za kilogram. Kažu, zarade gotovo i da nema. Izvoznici nisu kupovali veće količine, jer još imaju u zalihama oko 15.000 tona višnje prošlogodišnjeg roda.

Nestabilno vreme, sa čestim kišama, umanjilo je kvalitet višnje. Trgovci su, tamo gde je bila veća ponuda, kupovali samo prvoklasan rod.

"Trenutna cena višnje prve klase je između 40 i 45 dinara. Višnja nije kvaliteta kao prošle godine, vodena je mnogo, nema šećera, suva materija je dosta slaba", kaže Zoran Savić iz firme "Zis Kejt" u Aranđelovcu.

Prošlogodišnja otkupna cena višnje bila je nešto veća - 50 dinara za kilogram.

Kada je pre tri godine višnja u otkupu dostigla sto i više dinara za kilogram poljoprivrednici su očekivali da će doći bolji dani za uzgoj tog voća. Krenuli su da sade nove plantaže. Sada kada je otkupna cena svedena na trećinu od ondašnje promenili su raspoloženje.

"Sa cenom od 30 dinara i sa niskim prinosom mogu samo da se pokriju troškovi ovogodišnje proizvodnje, ali za dalja neka ulaganja nema sredstava", kaže Mihailo Prodanović iz Blaznave kod Topole.

Proizvođači tvrde da proizvodnja kilograma višnje njih košta 15 dinara. Toliko plaćaju i beračima po kilogramu nabranog voća, te im izostaje bilo kakava dobit. Na nisku cenu višnje je kod nas, pored prošlogodišnjih zaliha, uticao i najavljeni dobar rod u Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Makedoniji.

"U Nemačkoj višnja se može prodati za nešto više do 30 centi. Ako je 10 evrocenti prevoz, onda je jasno da tu nema nikakve zarade", navodi Predrag Oreščanin iz hladnjače "Frikos" .

Do pre nekoliko godina dobra zarada od višnje podstakla je voćare da sade nove plantaže, čak su i neke opštine davale besplatno sadnice višnje. Procena je da je samo u poslednjih godinu-dve podignuto nekoliko hiljada hektara novih zasada.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik