Kontrola svih usjeva putem softvera "etFarm"

Bez autora
Jul 01 2020

U kompaniji "M:tel" danas je projektom digitalizacije kroz direktnu i efikasnu integraciju nauke i tehnologije u oblasti poljoprivredne proizvodnje promovisano softversko rješenje "etFarm", kojim će se omogućiti uštede i olakšati praćenje usjeva širom RS.

Ovaj projekat je saradnja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i "M:tela", a  sistem omogućava praćenje i kontrolu podsticaja, upravljanje zemljišnim resursima, planiranje i praćenje proizvodnje i slično.

Takođe, prednost ovog sistema je što savjetodavcima i proizvođačima omogućava stalni uvid u parcele koje vode, te pruža niz alata za upravljanje proizvodnjom.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, kazao je da je Ministarstvo opredijeljeno za nove tehnologije u poljoprivredi, te da i samo aktivno radi na tom planu.

"Podsjećam da je poljoprivrednicima već više od dvije godine besplatno na raspolaganju i prognozno-izvještajni servis 'Carpo', koji je razvilo Ministarstvo, a planira se uvođenje i dodatnih servisa za pomoć poljoprivrednicima, o čemu ćemo uskoro obavijestiti javnost. 'etFarm' će dodatno unaprijediti digitalizaciju u oblasti poljoprivrede i mi ovakvim projektima dajemo punu podršku", rekao je Pašalić.

Marko Lopičić, generalni direktor kompanije "M:tel", rekao je da su ovim projektom pokazali kako se digitalizacija na dobar način može upotrijebiti u realnom sektoru.

"On predstavlja prekretnicu u poljoprivrednoj propizvodnji i potpuno je domaći proizvod. 'etFarm' je alat za precizno upravljanje poljoprivrednom proizvodnjom. Mi uzimamo podatke i slike sa satelita sa svih površina u RS i koristeći specijalne algoritme omogućavamo Ministarstvu i nadležnim institucijama da na jedan klik mogu da kontrolišu šta je sve zasađeno", naglasio je Lopičić.

Dodao je da je ambicija da se u prvoj godini ovog projekta kontrolišu podsticaji koje je Vlada RS izdvojila za poljoprivrednu proizvodnju.

"Preko softvera se može provjeriti kolika je vlažnost zemljišta, da li je potrebno đubriti i koji je prinos po nekoj jedinici mjere. Omogućava  poljoprivrednicima da isprate proizvodnju i uštede novac, jer neće morati da đubre cijelu površinu, odnosno kada treba da navodnjavaju, kada i koliko da đubre zemljište. Ta unapređenja će omogućiti značajnu uštedu poljoprivrednim proizvođačima, ali i kontrolu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS šta se dešava sa novcem koji se ulaže u poljoprivredu", objasnio je Lopičić.

Ovaj alat "etFarm" čini više modula: "etFarm LPIS", "etFarm polje", "etFarm kolektor" i "etFarm administracija". U toku je rad na još dva servisa i dvije baze podataka i to zemljišni informacioni sistem i fitosanitarni GIS. U "etFarm", poljoprivredni informacioni sistem, integrišu se podaci iz više izvora: digitalni katastarski planovi iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, podaci o korištenju parcela i posjedima iz APIF-a, satelitski snimci, te podaci koje unose korisnici.

Za ovaj projekat ugovor je potpisan još u martu, ali je zbog epidemije virusa korona tek sada promovisan.

Od tada je na ovom sistemu registrovano oko 101.000 parcela širom RS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik