Lizing kompanije traže dopunu zakona o poljoprivredi

Bez autora
Jun 26 2014

Asocijacija lizing kompanija Srbije inicirala je pred Ministarstvom poljoprivrede dopunu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima, osim subvencionisanog kreditiranja, omogućilo i subvencionisano finansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije na lizing. Takvim potezom bi se podstakla konkurencija na finansijskom tržištu i stvorili povoljniji uslovi finansiranja za poljoprivrednike, što je i suština podsticaja u poljoprivredi, navodi se u saopštenju te asocijacije. Lizing predstavlja još jedan vid finansiranja, pored bankarskih kredita, pa bi uključivanje lizinga u program podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo u interesu poljoprivrednika koji bi dobili mogućnost izbora na koji način žele da finansiraju svoje poslovanje, objasnila je generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković i dodala da bi konkurentnost uticala na formiranje sve povoljnijih uslova finansiranja za poljoprivredna gazdinstva.

Lizing kompanije traže dopunu zakona o poljoprivrediAsocijacija lizing kompanija Srbije inicirala je pred Ministarstvom poljoprivrede dopunu Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kako bi se poljoprivrednim proizvođačima, osim subvencionisanog kreditiranja, omogućilo i subvencionisano finansiranje nabavke poljoprivredne mehanizacije na lizing.

Takvim potezom bi se podstakla konkurencija na finansijskom tržištu i stvorili povoljniji uslovi finansiranja za poljoprivrednike, što je i suština podsticaja u poljoprivredi, navodi se u saopštenju te asocijacije.

"Lizing predstavlja još jedan vid finansiranja, pored bankarskih kredita, pa bi uključivanje lizinga u program podsticaja za nabavku poljoprivredne mehanizacije bilo u interesu poljoprivrednika koji bi dobili mogućnost izbora na koji način žele da finansiraju svoje poslovanje," objasnila je generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije Teodora Milenković i dodala da bi konkurentnost uticala na formiranje sve povoljnijih uslova finansiranja za poljoprivredna gazdinstva.

Predložena izmena Zakona, bila bi u interesu poljoprivrednika, te verujemo da će Ministarstvo poljoprivrede prepoznati ovaj potencijal,”dodala je Milenković.

Prema njenim rečima, osnovne prednosti lizinga u odnosu na ostale vidove finansiranja leže u ceni i činjenici da lizing ne zahteva dodatna sredstva obezbeđenja u vidu hipoteke, već zalog predstavlja nabavljeni predmet lizinga.

Dodatne pogodnosti su brzina obrade zahteva, jednostavne procedure, mogućnost finansiranja čak i polovne mehanizacije, ali i prilagođavanje lizing rate potrebama proizvođača i karakteru proizvodnje.

Asocijacija lizing kompanija Srbije dostavila je nadležnom Ministarstvu predlog dopune i izmene Zakona kojim bi se u subvencionisani program uključio i lizing, što bi, imajući u vidu pogodnosti lizinga, podstaklo rast investicija u poljoprivredi.

U saopštenju se podseća da je donošenjem Zakona o finansijskom lizingu 2003. godine, uveden nov način finansiranja koji postaje kvalitetna alternativa bankarskim kreditima, usmeren prevashodno na finansiranje nabavke osnovnih sredstava privrednih društava, najviše malih i srednjih preduzeća u koje spadaju i poljoprivredna gazdinstva.

U poslednjih deset godina, putem finansijskog lizinga je finansirano preko četiri milijarde evra, a prema poslednjim podacima, oko četvrtine poljoprivrednih vozila, mašina i opreme se godišnje nabavi putem lizinga.

Najčešće finansirani predmeti na lizing su traktori, kombajni, priključna mehanizacija, silosi, sušare, sistemi za navodnjavanje, rashladne komore, plastenici, mešaone hrane i sistemi za prijem i isporuku mleka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik