Ljajić: Šansa za izvoz hrane u Rusiju od 300 miliona dolara

Bez autora
Aug 12 2014

Srbija ima šansu da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište Rusije sa sadašnjih 117 miliona na 300 miliona dolara do kraja godine, a ukoliko bismo iskoristili kapacitete, izvoz bi mogao da bude i veći, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Od početka ove godine, imamo značajno povećanje izvoza, pre svega hrane, na rusko tržište i to za nekih 68 odsto, na oko 117 miliona dolara, imajući u vidu da smo za celu prošlu godinu izvezli ukupno 172 miliona dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, naveo je Ljajić. Posle odluke zvanične Moskve da na godinu dana zabrani uvoz voća, povrća i druge hrane iz EU, Srbija je dobila šansu da poveća svoj izvoz poljoprivrednih i prehramenih proizvoda na minimalno 300 miliona dolara do kraja 2014. godine, mada bi to moglo da bude i više ukoliko bismo iskoristili svoje proizvođačke kapacitete.

Ljajić: Šansa za izvoz hrane u Rusiju od 300 miliona dolaraSrbija ima šansu da poveća izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište Rusije sa sadašnjih 117 miliona na 300 miliona dolara do kraja godine, a ukoliko bismo iskoristili kapacitete, izvoz bi mogao da bude i veći, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Od početka ove godine, imamo značajno povećanje izvoza, pre svega hrane, na rusko tržište i to za nekih 68 odsto, na oko 117 miliona dolara, imajući u vidu da smo za celu prošlu godinu izvezli ukupno 172 miliona dolara poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, naveo je Ljajić.

Posle odluke zvanične Moskve da na godinu dana zabrani uvoz voća, povrća i druge hrane iz EU, Srbija je dobila šansu da poveća svoj izvoz poljoprivrednih i prehramenih proizvoda na minimalno 300 miliona dolara do kraja 2014. godine, mada bi to moglo da bude i više ukoliko bismo iskoristili svoje proizvođačke kapacitete.

Komentarišući ocene nekih domaćih analitičara da je Srbija nema dovoljno proizvođačkih kapaciteta da zadovolji tražnju Rusije za hranom i drugim poljoprivrednim proizvodima, Ljajić je rekao da “nije nikakva mudrost” ako kažemo da nemamo dovoljno niti potencijala, niti proizvođačkih kapaciteta da možemo da zadovoljimo ogromno ne samo rusko tržište, već tržište ukupne Carinske unije, dakle i Rusije i Belorusije i Kazastana.

Ali, druga činjenica je da mi nismo iskoristili sve kapacitete koje nam s jedne strane pruža ovaj Sporazum o slobodnoj trgovini koji imamo sa Ruskom federacijom, a s druge strane jedna nova okolnost koja se stvara. Mi se ne radujemo toj okolnosti i želimo da se što pre normalizuju odnosi između EU i Ruske federacije, ali u situaciji u kojoj se sada nalazimo, svakako da treba da pokušamo da iskoristimo šansu koja se ukazuje, naglasio je ministar trgovine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik